Українцям розповіли про приховану загрозу Київської ГЕС: схема ймовірного затоплення kyiv.comments.ua

Українцям розповіли про приховану загрозу Київської ГЕС: схема ймовірного затоплення

Катерина Бєлоусова

Інженери вважають, що дамба Київського водосховища може зруйнуватися виключно у разі прямого влучення атомної бомби або метеорита

Еколог Василь Кредо заявив, що Київська ГЕС – один із найнебезпечніших об'єктів на Землі, адже через її руйнування затоплення загрожує 6 районам міста та десяткам інших населених пунктів.

Однак ексрадник заступника міського голови КМДА Олег Попенко зазначив, що гребля має три ступені захисту, а її руйнування не матиме таких “апокаліптичних” наслідків, повідомляє Коментарі Київ.

Ще напочатку повномасштабного вторгнення російські війська вже намагалися пошкодити греблю Київського водосховища, однак успішна робота ППО запобігла руйнації. 

Кредо зазначив, що ГЕС на 93% є аварійною.

Він також розповів, що за приблизним сценарієм розвитку подій після руйнування греблі перший удар на себе прийме Оболонський район, який за 3 хвилини після аварії накриє 4-метрова хвиля. Ще через 2 хвилини вода дістанеться Троєщини, через 10 – Подолу, через 15 – затопить Русанівку. А під загрозою підтоплення опиняться майже 30 міст, сотні селищ та сіл. 

kyiv.comments.ua

"Я зустрічав і інші думки від фахівців з надзвичайних ситуацій, які говорили про не такі апокаліптичні сценарії. Хвиля йтиме поступово, руйнація греблі одразу неможлива, і терміни підняття води вимірюються кількома днями. Але я точно розумію, що роз'яснювальна робота серед населення точно зараз потрібна. Бо хтось начитається такого еколога”, – сказав Попенко.

Він закликав не сприймати заяви Кредо як істину, адже Київська гребля має три ступені захисту: 

  • бетонна гребля; 
  • водовідвідний канал, яким йде вода, що просочується через фільтраційні канали;
  • земельна дамба. 

В матеріалі зазначили, що бетонна частина захисних споруд була побудована з урахуванням можливого землетрусу силою 7 балів. Близько 400 датчиків фіксують усі зміни, щоб запобігти техногенній аварії. 

“Інженери вважають, що дамба Київського водосховища може зруйнуватися виключно у разі прямого влучення атомної бомби або метеорита діаметром 100 метрів”, – додали автори. 

Нагадаємо, 14  вересня, російські війська обстріляли місто Кривий Ріг 8 крилатими ракетами "Кинджал" та  "Іскандер", які пошкодили греблю Карачунівського водосховища. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що руйнування Ірпінської дамби спричинило колосальну шкоду для довкілля та населених пунктів.

Читайте також
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького

У Києві висадили 64 тисячі дерев з початку року
У Києві висадили 64 тисячі дерев з початку року

У місті знаходиться 31 тисяча гектарів лісу