Українцям розповіли про небезпеку самостійного збору дров в лісах shutterstock

Українцям розповіли про небезпеку самостійного збору дров в лісах

Катерина Бєлоусова

"Мертва деревина" у лісі – це невід’ємний обов’язковий елемент складного біоценозу

Українців, які хочуть самостійно збирати дрова і хмиз в лісах для підготовки до опалювального сезону, закликали відмовитися від таких планів, адже такі дії вважаються незаконними.

Сухі, мертві чи повалені дерева та гілля є лісовими ресурсами, які належить державі, а їхній самовільний збір загрожує штрафом, повідомляє Хмельницьке обласне Управління лісового та мисливського господарства.

В матеріалі пояснили, що використання лісових ресурсів проводиться за спеціальним дозволом – лісорубним або лісовим квитком (ст. 69 Лісового кодексу).

Українці можуть вільно перебувати в державних та комунальних та, за згодою власника, у лісах приватної власності. Люди мають можливість безоплатна та без дозволів збирати для власних потреб дикі трави, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України.

Однак спеціальне використання лісових ресурсів закріплює виключне право на заготівлю деревини за постійними лісокористувачами на підставі спеціального дозволу.

Лісівники пояснили, що сухі, мертві чи повалені дерева, стовбури дерев або їхні частини, які лежать на поверхні ґрунту через буревій, вітер, сніголам – все це лісові ресурси, які належить державі. Використовуватися можуть лише ті лісові ресурси й лише в тому об’ємі, що передбачені лісорубним квитком.

“Тому збирання громадянами сухостою, відмерлих сухих гілок чи інших частин дерев на території лісового фонду України вважається незаконною самовільною заготівлею лісових ресурсів. Таке кримінальне правопорушення, що вказано у ст. 185 Кримінального кодексу України, карається штрафом та сплатою завданих збитків”, – пояснили в повідомленні.

В матеріалі наголосили, що лісогосподарські підприємства не можуть давати дозвіл громаді без спеціального дозволу займатися заготівлею дров. Такі роботи вважаються особливо небезпечними та становлять реальну загрозу життю людини. Перебуваючи в лісі, насамперед треба дотримуватися правил безпеки.

Лісівники пояснили, що ліс це природний ресурс, так само як і нафта, однак він є відновлювальним. Проте це складна екологічна система, де одночасно співіснують дерева, трави, ссавці, безхребетні, гриби, мохи та лишайники.

“Потрібно усвідомити, що "мертва деревина" у лісі – це невід’ємний обов’язковий елемент складного біоценозу, який повинен були в лісовому середовищі на всіх етапах розвитку лісу. Окремо звертаємо увагу, що в лісах країн Європейського Союзу передбачено залишати в лісі мертву деревину різного ступеня розкладу”, – додали в повідомленні.

Нагадаємо, в Україні створять єдиний уніфікований інтернет-магазин “ДроваЄ”. Така платформа дозволить онлайн купити дрова, замовити доставку та розколку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоактивіст та військовий Андрій Плига розкритикував заяву міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця щодо марності та негативного впливу мертвої деревини на здоровʼя лісу.

Теги: ,
Читайте також
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев

Органи місцевого самоврядування також долучилися до озеленення територій

З’явилися дані по темпах висадки дерев в Україні за останні 8 років. Інфографіка
З’явилися дані по темпах висадки дерев в Україні за останні 8 років. Інфографіка

У період з 2015 по 2020 рік в Україні спостерігалася дуже низька динаміка у темпах висадки дерев

У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців

План на весну передбачав 4,8 млн сіянців

Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда