Українцям пояснили, чому так сильно обмілів Дністер pro100media.com.ua

Українцям пояснили, чому так сильно обмілів Дністер

Ганна Велика

Припущення, які робили у соцмережах, дійсно є серед причин екологічного лиха

Державне агентство водних ресурсів України дало офіційний коментар щодо різкого зниження рівня Дністровського водосховища. У відомстві назвали дві причини, які до цього призвели: збільшення скидних витрат для стабілізації енергетичної системи країни, а також зменшення припливу до 30% від норми через погодні фактори – дефіцит опадів та підвищену температуру повітря протягом травня.

Відповідне повідомлення з’явилося на Facebook-сторінці агентства.

Після появи великої кількості фото та відео у соцмережах із моторошними кадрами зниження рівня Дністровського водосховища, у Держводагентстві розповіли, що у зв’язку з атаками росії на об’єкти критичної інфраструктури та аварійною ситуацією у роботі об’єднаної енергетичної системи України (ОЕСУ), режим роботи водосховищ Дністровського гідровузла з початку повномасштабного вторгнення здійснювався з урахуванням необхідності покриття дефіциту в енергосистемі країни.

У відомстві визнали, що з середини квітня 2024 року вимушені були значно збільшити скидні витрати з Дністровської ГЕС для підтримання стабільної роботи ОЕСУ. Це й призвело до значного зниження рівня води Дністровського водосховища. Станом на зараз рівень води у водоймі становить 66% від загального обсягу. Це рівень води, який знаходиться вище Дністровської ГЕС.

Після того, як 15 травня українську енергосистему вдалося стабілізувати, скиди з Дністровського водосховища знову відповідають встановленим Міжвідомчою комісією.

У Держводагентстві зазначили, що дефіцит опадів та підвищена температура повітря протягом травня стали ще одним фактором, який зумовив значне зниження водності Дністра та його приток. Наразі приплив до Дністровського водосховища становить близько 30% від норми. Також цілком можливе подальше зниження водності Дністра у літній період.

Міндовкілля кілька днів тримало мовчанку, жодним чином не коментуючи проблемну ситуацію, про яку просто волали у соцмережах. При всьому цьому очільник міністерства Руслан Стрілець під час пресбрифінгу у Кишиневі у межах робочої поїздки до Молдови повідомив, що "у Дністровському водосховищі скиди води проходять у штатному режимі відповідно до досягнутих міждержавних домовленостей".

І тільки після заяви Держводагентства аналогічне повідомлення розмістило у себе Міндовкілля. Мабуть, краще пізно, ніж ніколи…

Раніше ЕкоПолітика публікувала фото- та відеодокази того, як критично обмілів Дністер та його притоки.

Читайте також
Ліс замість водосховища: еколог розповів про відновлення території після підриву Каховської ГЕС
Ліс замість водосховища: еколог розповів про відновлення території після підриву Каховської ГЕС

Фахівці постійно стежать за змінами в екосистемах ложа дна на місці штучної водойми

Окупаційна влада довела Маріуполь до екологічного колапсу, – міська рада
Окупаційна влада довела Маріуполь до екологічного колапсу, – міська рада

При цьому окупанти навіть не намагаються усувати проблеми, які самі ж і спричинили

Екосистеми ложа дна колишнього Каховського водосховища відновлюються
Екосистеми ложа дна колишнього Каховського водосховища відновлюються

Еколог вважає, що перший рік після підриву дамби показав – катастрофи не сталося