Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні Shutterstock

Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Єлизавета Волкотруб

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Державна екологічна інспекція Поліського округу закликає відмовитись від штучних квітів у поминальні дні та використовувати  екологічні альтернативи.

Про це повідомляє пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

"Утилізація відходів від штучних квітів та проведення благоустрою на кладовищах покладається на місцеві громади. Тому деякі територіальні громади вже ухвалили рішення про заборону пластикових прикрас на цвинтарях. І це вагомий крок на шляху до вирішення цієї проблеми. Також наприкінці лютого 2023 року петицію з проханням заборонити розповсюджувати штучні квіти оприлюднила мешканка міста Острог на сайті Президента України", — розповіла начальниця відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами ДЕІ Поліського округу Оксана Хаванська.

Вона наголошує, що наразі відсутні якісь чіткі нормативно-правові акти, які б регулювали використання або заборону штучних квітів.

Як відомо, штучні квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу, які оброблені парафіном. Під дією сонячних променів вони можуть не тільки виділяти неприємний запах, а також стати причиною пожежі.

"Під час горіння такі матеріали виділяють небезпечні для здоров'я шкідливі речовини: фенол, формальдегід, оксиди азоту та сірки й діоксини. Штучні квіти не можна і засипати землею, адже термін їх розкладу до 200 років, ґрунт навколо забруднюється отруйними речовинами", — повідомяє завідувачка сектору взаємодії з громадськістю та ЗМІ Держекоінспекції Поліського округу Тетяна Козлова.

За її словами, живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю. Екоінспекція вкотре закликає бути свідомими і не створювати додаткових проблем ні собі, ні оточуючим людям.

"Екосистема України в результаті російської агресії зазнала дуже великих збитків, тож не додаваймо своїми безвідповідальними діями їй додаткової шкоди. Вшановуючи пам'ять про померлих, думаймо про живих", — додала Козлова.

Як повідомляла Екополітика раніше, українців закликали відмовитися від покладання штучних квітів на кладовищах, адже вони стають причиною забруднення, пожеж та викидів токсичних, зокрема канцерогенних, речовин.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства