Українці вже отримують безвідсоткові кредити на придбання енергетичного обладнання me.gov.ua

Українці вже отримують безвідсоткові кредити на придбання енергетичного обладнання

Ганна Велика

Урядова програма пільгового кредитування для приватних домогосподарств стартувала 20 липня

У перший же день фактичної роботи державної програми безвідсоткового кредитування фізичних осіб для придбання енергетичного обладнання, українські банки видали перші пільгові кредити для громадян.

Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

Так, в “Ощадбанку” перший пільговий кредит на 250 тис. грн отримав мешканець Ніжина, що на Чернігівщині. У прикордонній області досить часті перебої з електропостачанням через обстріл об’єкта енергетичної інфраструктури.

А ось “ГЛОБУС БАНК” видав перший кредит на придбання сонячної станції потужністю 5,6 кВт пенсіонерці із Вінниці. Вона взяла 315 тис. грн під 0% з терміном погашення 10 років. Сонячну станцію та обладнання для накопичення енергії встановлять в її приватному будинку.

Власники будинків можуть отримати безвідсоткові кредити для закупівлі обладнання і встановлення у власних домогосподарствах сонячних панелей з системами накопичення енергії та вітрових установок. Держава повністю компенсуватиме відсоткову ставку за такими кредитами впродовж 10 років. Сума кредиту – до 480 тис. грн.

“У спілкуванні з банками ми бачимо активне зацікавлення програмою безвідсоткового кредитування. Це означає, що українці можуть купити і встановити у власних домогосподарствах сонячні панелі з системами накопичення енергії чи вітрові установки за кредитні кошти. При цьому процентна ставка буде на рівні 0%, адже покриття відсотків повністю бере на себе держава.

Уряд робить все можливе задля того, щоб відновити енергогенеруючі потужності, які було зруйновано масованими ракетними обстрілами рф. Водночас розвиток альтернативних джерел генерації енергії зі сторони населення — це також важливий вклад у нашому енергетичну безпеку”,   — наголосила перша віцепрем'єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Як ЕкоПолітика повідомляла раніше, 10 червня уряд затвердив Порядок надання фінансової державної підтримки фізичним особам, що встановлюють генеруючі установки з альтернативних джерел енергії у власних домогосподарствах. Він передбачає кредитування під 0% для громадян та за програмою "5-7-9%" для малого та середнього бізнесу.

Читайте також
Фонд декарбонізації почав приймати заявки на фінансування
Фонд декарбонізації почав приймати заявки на фінансування

Установа реально запрацювала тільки через пів року після офіційного запуску

759 млн грн на пільгові кредити на ВДЕ для бізнесу та громадян виділив Кабмін
759 млн грн на пільгові кредити на ВДЕ для бізнесу та громадян виділив Кабмін

Зниження ставок передбачене також для реалізації проєктів енергоефективності

На Чернігівщині з допомогою європейців впроваджують передові енергоефективні рішення
На Чернігівщині з допомогою європейців впроваджують передові енергоефективні рішення

Містяни прагнуть створити стійку, сучасну та ефективну енергетичну систему

Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС

Взяти участь у програмі "ГрінДІМ" зможуть ОСББ та ЖБК