Українці та бізнеси зможуть отримати пільгові кредити на ВДЕ shutterstock

Українці та бізнеси зможуть отримати пільгові кредити на ВДЕ

Ганна Велика

Таким чином підприємці та громадяни матимуть ресурси й можливості забезпечити себе електрикою в умовах енергетичної кризи

Уряд затвердив Порядок надання фінансової державної підтримки фізичним особам, що встановлюють генеруючі установки з альтернативних джерел енергії у власних домогосподарствах. Для громадян діятиме програма кредитування під 0%. Також пільгові кредити за програмою "5-7-9%" передбачені для малого та середнього бізнесу.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Затверджений Порядок визначає умови, критерії та механізм надання фінансової державної підтримки фізичним особам, що встановлюють генеруючі установки з альтернативних джерел енергії разом з установками зберігання енергії у власних домогосподарствах.

Сума компенсації для установок потужністю до 10 кВт на одне домогосподарство складатиме 244 тис. грн. А максимальна сума кредиту — 480 тис. грн терміном на 5 років. Для цього у бюджеті передбачили близько 600 млн грн.

Така державна підтримка покликана здешевити вартість кредитів на придбання та встановлення фотоелектричних модулів та/або вітрових електроустановок, встановленою потужністю від 1 кВт до 10 кВт, разом із гібридними інверторами, що здатні працювати як в автономному, так і синхронному з зовнішньою мережею режимі, та установками зберігання енергії ємністю від 1 кВт*год на кожен 1 кВт встановленої потужності генеруючої установки.

Глава уряду також повідомив, що Кабмін запускає програму пільгового кредитування для малого та середнього бізнесу. Це кредити під 5-9% на все енергообладнання. Він також зазначив, що Нацбанк рекомендуватиме банкам, аби відсоток за кредитами для потреб енергетики не перевищував облікову ставку — 13,5%.

Також він повідомив, що спільно з Верховною Радою уряд готує законопроєкт про зняття мита й ПДВ на ввезення всього енергетичного обладнання та про пріоритетність проходження митниці для таких товарів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що сонячні електростанції рятують українців від відключень електроенергії вдень. Також ми розповідали, яку додаткову потужність дадуть енергосистемі нові ВЕС.

Читайте також
“Сонячний план Маршала” для України є життєво необхідним, – Greenpeace
“Сонячний план Маршала” для України є життєво необхідним, – Greenpeace

Потенційно Україна може стати першою у світі післявоєнною країною, відбудованою на ВДЕ

Глобальний перехід до ВДЕ у 2023 році сповільнився, – аналітики REN21 
Глобальний перехід до ВДЕ у 2023 році сповільнився, – аналітики REN21 

Уряди не змогли використати імпульс, наданий розвитку відновлюваних джерел пандемією COVID-19 та війною в Україні

Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ
Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ

Зокрема введені нецінові критерії, які допоможуть європейським компаніям конкурувати з низькими за ціною китайським пропозиціями

У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії
У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії

Європейський Союз, лідер у впровадженні ВДЕ, вже виробляє 44% електроенергії з чистих джерел, що значно випереджає світовий рівень.