Українці створили петицію про стягнення з росії репарацій за екоцид

Українці створили петицію про стягнення з росії репарацій за екоцид

Катерина Бєлоусова

Росія порушує 4 базові Женевські Конвенції, 3 Додаткових протоколи до них та Конвенцію ООН про заборону ворожого впливу на природнє середовище

Українські зоозахисники команди UAnimals закликає іноземні державні, міжнародні громадські організації та екоактивістів обʼєднати зусилля заради притягнення рф до відповідальності за екоцид в Україні та відновленню довкілля після війни, зокрема за допомогою репарацій.

Відповідна петиція на глобальній платформі громадських компаній Change.org набрала 21 794 підписів і незабаром, найімовірніше стане однією з найбільш підписуваних на платформі.

“Повномасштабне вторгнення росії в Україну призвело до важких екологічних руйнувань. Росія влаштувала воєнний екоцид та своїми діями спричинила масове знищення тваринного та рослинного світу, отруєння атмосфери та водних ресурсів”, – йдеться в петиції.

time.com

Зоозахисники підкреслили, що за 8 місяців повномасштабної війни, за даними Державної екологічної інспекції України, агресивні дії військ рф призвели до того, що:

  • 182 880 м2 ґрунту забруднено шкідливими речовинами;
  • 2 365 129 м2 землі завалені залишками знищених предметів та боєприпасів;
  • 680 618 тонн нафтопродуктів згоріло за час обстрілів, що призвело до значного забруднення повітря;
  • 23 286 га лісу було спалено ракетами чи снарядами – на відновлення частини лісових площ знадобиться щонайменше 10 років.
  • 7 155 689 м2 об’єктів знищено, зокрема й критичної інфраструктури, що також завдало значних збитків навколишньому середовищу України.   

ecopolitic.com.ua

Вони також додали, що наразі 20% природоохоронних територій України уражені війною. 8 заповідників і 12 національних природних парків знаходяться під окупацією. Практично 80% території національного парку “Святі гори” знищено, а в окупованій “Асканії Новій” гуманітарна криза. За оцінками українських екологів, може йтися про знищення сотень тисяч або ж навіть мільйонів диких тварин. Окрім того, від агресії росії загинули понад 6 мільйонів свійських тварин.

Автори зазначили, що від війни потерпає і Чорне море. Так у квітні українські науковці виявили понад 1000 км2 шару нафти та нафтопродуктів на його поверхні, що з’явилися внаслідок діяльності російської авіації та воєнних суден. А гідролокатори військових суден призвели до загибелі щонайменше 50 тисяч чорноморських дельфінів на узбережжі України, Румунії, Болгарії та Туреччини.

facebook.com/KostiantynYalovyi

“Росія, завдаючи колосальної шкоди екосистемі суверенної держави, порушує базові чотири Женевські Конвенції від 1949 року та три Додаткових протоколи до них, які регулюють поведінку сторін під час воєнного конфлікту. Росія (як підписант) порушує також Конвенцію ООН про заборону військового чи будь-якого іншого ворожого впливу на природнє середовище (ENMOD)”, – наголосили зоозахисники.

Вони також додали, що захоплення Запорізької АЕС, накопичення там важкого озброєння, удари з будівель критичного об’єкта, а також закриті ремонтні роботи, до яких не залучені українські атомники та представники МАГАТЕ, створює потенційну радіоактивну загрозу для усієї Європи. 

За оцінками українських екологів, у разі вибуху площа потенційної зони відчуження складе до 30 тис. км2.

“UAnimals закликає Європейський парламент, Організацію Об’єднаних Націй, парламенти держав – партнерів, міжнародні організації та інституції засудити дії росії, сприяти припиненню злочинів екологічного характеру, запровадити додаткові санкції проти рф, сприяти відновленню екологічної безпеки України та її навколишньому середовищу, а також допомогти у поновленні української екосистеми під час війни та у післявоєнний час, зокрема, задіявши інструмент репарацій", – йдеться в петиції.

Нагадаємо, співачка Тіна Кароль та зоозахисники обʼєднання UAnimals презентували оновлену версію відомого у всьому світі “Щедрика” (Carol of the Bells), який розповідає про екоцид рф в Україні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Арабатській Стрілці (Генічеський район, Херсонська область) російські окупанти зробили військовий полігон, де в рамках "навчання" розстрілюють червонокнижних птахів.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу