Україна та Катар співпрацюватимуть у сфері енергоефективності та ВДЕ Shutterstock

Україна та Катар співпрацюватимуть у сфері енергоефективності та ВДЕ

Олена Яценьо

На думку Безуса, енергоефективність – це справжній клондайк можливостей

Україна й Катар підписали протокол про співпрацю в енергетичному секторі, зокрема у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики.

Про це повідомила пресслужба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

За інформацією Держенергоефективності, протокол підписано за результатами другого засідання спільної комісії з економічної, торговельної та технічної співпраці між урядом України та урядом Держави Катар.

Зустріч відбулася під головуванням міністра фінансів України Сергія Марченка та міністра торгівлі та промисловості, в.о. міністра фінансів Держави Катар Алі бін Ахмеда Аль-Куварі.

Під час засідання голова Держенергоефективності Валерій Безус представив можливості взаємовигідної співпраці України та Катару в таких актуальних напрямах, як енергоефективність і декарбонізація.

"Україна має величезний потенціал для поліпшення міжгалузевої енергоефективності, що може стати платформою для спільних взаємовигідних проєктів, інвестицій, впровадження технологій та обміну досвідом на шляху сталого розвитку обох країн", – наголосив Безус.

На переконання голови агентства, енергоефективність – це справжній клондайк можливостей: як для відродження національної економіки, особливо після наслідків пандемії, так і для посилення міжнародної співпраці.

Серед потенційних напрямів двосторонньої співпраці такі:

  • модернізація систем централізованого водопостачання та водовідведення з використанням сучасних високоефективних технологій;
  • залучення катарських інвестицій до запровадження та функціонування ринку "зелених" облігацій в Україні;
  • спільні проєкти з виробництва та використання "зеленого" водню, розбудова відповідної інфраструктури та виробництво обладнання;
  • реалізація проєктів у сфері біоенергетики.

Додамо, що Катар має потужну газову та нафтову промисловість. Водночас відповідно до "Qatar National Vision 2030" ця країна тримає курс на диверсифікацію економіки та сталий розвиток.

Україна також наслідує світові тенденції, усвідомлює внутрішні потреби й орієнтована на розбудову низьковуглецевої, енергоефективної та конкурентної на міжнародних ринках економіки.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Кабінет міністрів України затвердив, що розвитком ринку "зелених" облігацій займатиметься Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей