Україна стане провідним хабом зеленої енергетики Європи – Галущенко shutterstock

Україна стане провідним хабом зеленої енергетики Європи – Галущенко

Катерина Бєлоусова

Зелений перехід та розвиток ВДЕ – ключові завдання Енергетичної стратегії України

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна стане провідним хабом зеленої енергетики у Європейському співтоваристві, де виробництво енергії поєднується з розвитком технологій.

На кліматичній конференції COP28 він наголосив, що відновлювані джерела енергії – елемент енергетичної безпеки країни, повідомляє Міненерго.

"Війна показала, що розвиток ВДЕ є більш важливим, ніж просто питання генерації. Це елемент енергетичної безпеки країни. І цей досвід, який засвоїла Україна, актуальний для Європи і для всього світу", – сказав Галущенко. 

Він підкреслив, що синхронізація української енергосистеми з європейською ENTSO-E у перші тижні повномасштабної війни дозволила не тільки підтримати стійкість української енергомережі, але і підсилила європейських партнерів. Солідарність партнерів допоможе і надалі зміцнювати енергетичну безпеку континенту, зокрема шляхом інтеграції України до європейських енергетичних ринків. 

"Відновлювані джерела енергії – важлива складова нашої стратегії на майбутнє. Ми вже працюємо над розробленням відповідних проєктів. І це відповідає баченню президента України Володимира Зеленського: Україна стане енергетичним хабом Європи", – підкреслив він.

Варто зазначити, що на COP28 Міненерго та Міністерство навколишнього середовища і енергетичної безпеки Італії домовилися співпрацювати у сфері енергетичного переходу і відновлюваних джерел енергії, повідомляє Урядовий портал.

"Зелений перехід і розвиток відновлюваної енергетики визначені одними з ключових завдань Енергетичної стратегії України до 2050 року, – сказала замміністра Світлана Гринчук. – Поглиблення співпраці у цих галузях з нашими італійськими партнерами має важливе значення для України, і ми раді сьогодні укласти відповідний меморандум".

Зазначається, що сторони домовилися про співпрацю у сфері енергетичного переходу та ВДЕ, зокрема під час повоєнного відновлення для декарбонізації всього енергосектору.

Меморандум передбачає співпрацю щодо:

  • передачі технологій та розбудови потенціалу у секторі відновлюваної енергії та енергоефективності;
  • обміну найкращими практиками та знаннями в енергетичному переході та інноваційних технологіях у процесі декарбонізації;
  • прискорення розгортання та використання відновлюваного водню, біогазу та біометану;
  • посилення участі громадськості та обмін передовим досвідом в управлінні енергетичною системою, включно з редакцією Національного енергетичного та кліматичного планів (NECP).

Нагадаємо, у 2022 році президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна може бути і обов’язково стане зеленим енергетичним хабом для Європи.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Кабінет міністрів схвалив Енергетичну стратегію України до 2050 року, яка відображає цілі Європейського зеленого курсу та досягнення вуглецевої нейтральності енергосектору до 2050 року.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності