Україна на СОР28 запропонувала механізм “агресор платить” з відшкодування збитків для клімату facebook.com/KostiantynYalovyi

Україна на СОР28 запропонувала механізм “агресор платить” з відшкодування збитків для клімату

Катерина Бєлоусова

Викиди парникових газів під час війни мають бути відповідальністю саме ініціатора агресії

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що Україна ініціює запровадження механізму Agressor refunds (агресор платить), щоб змусити росію відшкодувати завдані довкіллю та клімату збитки.

На кліматичній конференції COP28 він наголосив, що світ має підтримати притягнення винних до відповідальності за наближення планети до кліматичної катастрофи, написав Стрілець на своїй Facebook-сторінці. 

Стрілець пояснив, що Україна прагне включення цього механізму до Паризької угоди.

“Ми пропонуємо спільно з міжнародною спільнотою розробити механізм відшкодування агресором шкоди, завданої довкіллю та клімату внаслідок збройних конфліктів. Адже викиди парникових газів під час війни мають бути відповідальністю саме ініціатора такої війни, – підкреслив він. – Поки світ намагається зменшити карбоновий слід на планеті, росія щодня знищує ці прагнення десятиліть”.

За його словами повномасштабна війна вже призвела до значних наслідків, що підсилюють зміну клімату, наприклад:

  • викиди парникових газів від війни в Україні вже сягають 150 мільйонів тонн;
  • внаслідок пожеж спричинених війною потенціал поглинання парникових газів українськими лісами щорічно скорочується на 175 тисяч тонн СО2-еквіваленту;
  • внаслідок підриву Каховської ГЕС в Україні знищено майже 10 тисяч гектарів водно-болотних угідь міжнародного значення. Ці території потенційно могли поглинати до 20 тисячі тонн CO2.

Стрілець наголосив, що внаслідок російської агресії, наприклад викидів від ракетних обстрілів та пожеж, в атмосферу потрапила значна кількість парникових газів. Це може призвести або посилити руйнівні катаклізми, повені, цунамі, землетруси.

Він додав, що Україна створює інструменти, які допоможуть світу запобігати війнам і збройним конфліктам в майбтньому. 

“Закликаємо усі країни світу приєднатися до наших ініціатив та зробити свій внесок у спільну роботу по захисту довкілля та клімату від військових дій”, – сказав Стрілець.

Нагадаємо, замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Вікторія Киреєва на кліматичній конференції COP28 розповіла, що внаслідок повномасштабної російської агресії за 18 місяців в атмосферу потрапило 150 мільйонів тонн CO2–еквіваленту. Кліматичні збитки, які має відшкодувати росія, оцінюються у $11 мільярдів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, голова Європейського кліматичного фонду (ECF) професорка Лоранс Тубіана заявила, що через дипломатію та пропаганду росія намагається зашкодити зеленому переходу Європи та саботує міжнародні кліматичні переговори.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу