Україна може почати продавати “зелену” енергію в Європу shutterstock

Україна може почати продавати “зелену” енергію в Європу

Катерина Бєлоусова

У разі швидкого ухвалення законопроєкту "Гарпок" міг би розпочати експорт протягом кількох місяців

Державне підприємство "Гарантований покупець" розробило пропозиції змін до закону про ринок електроенергії, що дозволить експортувати “зелену” електроенергію до ЄС.

Про це розповів керівник “Гарпоку” Артем Некрасов, підкресливши, що пропозиції змін до закону "Про ринок електричної енергії" вже подали до комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Практично весь лютий ми активно працювали разом з енергокомітетом, Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), і НЕК "Укренерго", – сказав він.

Некрасов додав, що фінальну версію пропозицій вже узгодили з регулятором та "Укренерго". Очікується, що незабаром ці зміни буде внесено на розгляд і ухвалено в парламенті. У разі швидкого ухвалення законопроєкту "Гарпок" міг би розпочати експорт протягом кількох місяців.

"Підготовку вторинної нормативної бази вже також розпочато, але всі чекають на остаточну редакцію закону. Ми сподіваємося, що енергокомітет, НКРЕКП та уряд докладуть максимальних зусиль, щоб якнайшвидше дозволити нам експортувати "зелену" електроенергію до ЄС. Адже це реальний шанс допомогти нашій країні у такі скрутні часи", – підкреслив Некрасов.

Він зазначив, що це питання особливо актуальне влітку, коли енергії стає більше. Її експорт – це також одна з можливостей уникнути небалансів і тим самим знизити навантаження на тариф "Укренерго". Адже у період з березня по вересень збільшуватиметься генерація “зеленої” електроенергії. "Укренерго" доведеться обмежувати її виробництво через надлишок та сплачувати за це компенсації.

Некрасов наголосив, що наприкінці 2022 року Міністерство енергетики розробило кілька законопроєктів щодо підтримки сектора ВДЕ, зокрема "Про гарантії походження електричної енергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії".

Керівник "Гарпоку" пояснив, що надання права підприємству експортувати “зелену” електроенергію, поєднане з запуском гарантій походження, дозволить:

  • вийти компанії з товаром, який має попит на європейських ринках;
  • зняти навантаження з "Укренерго", що компенсує ВДЕ-генерації розмір "зеленого" тарифу та обмежує її виробництво в разі профіциту.

"Ми ставимо питання не про збільшення прибутків, а про можливість реалізації електроенергії в обсягах, які завжди в цей період обмежувалися, на тих ринках, де на неї є попит", – наголосив він.

Некрасов також зазначив, що експорт енергії у 2022 році у період липня-жовтня 2022 року дав змогу залучити для покриття спецобов'язків із підтримки тарифів для населення додаткові 2,8 мільярда гривень.

Нагадаємо, державне підприємство "Гарантований покупець" зацікавлене в експорті електроенергії, що виробляється з відновлюваних джерел енергії, та працює над змінами до законодавства, які дозволили б йому таку діяльність.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна планує досягти 30 ГВт відновлювальної енергетики до 2030 року, що складатиме 50% частки ВДЕ в енергоміксі, та експортувати до ЄС 15 ГВт “зеленого” водню та електроенергії.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей