У Вінниці підприємство забезпечило собі енергонезалежність завдяки СЕС та energy storage facebook.com/SAMorgunov

У Вінниці підприємство забезпечило собі енергонезалежність завдяки СЕС та energy storage

Ганна Велика

Воно зможе отримати часткову компенсацію вартості обладнання з бюджету міста

Вінницький логістичний центр тепер може повноцінно функціонувати без централізованого енергопостачання. Підприємство повністю покриває свої потреби в енергії завдяки встановленню сонячної електростанції (СЕС) та установок для зберігання енергії.

Про це повідомив очільник Вінниці Сергій Моргунов у Facebook.

Він розповів, що на базі виробничих потужностей, окрім дахової СЕС потужністю 422 кВт, тут нещодавно змонтували ще й установки зберігання енергії ємністю 396 кВт. Вони дозволяють компанії накопичувати вироблену електроенергію, а отже – безперебійно працювати в умовах відключення світла та зберігати робочі місця.

Мер нагадав, що у місті діє програма, яка компенсує бізнесу 30% витрат на обладнання для виробництва енергії з відновлюваних джерел енергії.

“Тепер це підприємство стане одним із перших, хто отримає відповідну компенсацію з бюджету громади”, – сказав він.

facebook.com/SAMorgunov

Фото: facebook.com/SAMorgunov.

За словами очільника міста, у Вінницькому логістичному центрі планують реінвестувати отримані з бюджету громади кошти в подальший розвиток. Компанія має намір розширюватися та будувати мультифункціональний хаб, який не має аналогів в Україні. До цього проєкту планують залучати нові технологічні рішення.

Нагадаємо, минулого року міська влада Вінниці запровадила Порядок часткової компенсації витрат на придбання обладнання для виробництва електроенергії з ВДЕ для мікро-, малого та середнього бізнесу. А вже у червні цього року депутати прийняли рішення розширити дію цього Порядку і на великий бізнес. Тож зараз підприємства, які окрім СЕС встановлюють ще й акумуляторні батареї, зможуть отримати більшу компенсацію.

Як повідомляла ЕкоПолітика у грудні 2023 року, у Вінниці підприємства масово переходять на власну "зелену" генерацію. Вони встановили понад 10 МВт сонячних електростанцій для власних потреб, що забезпечило "зеленою" енергією близько 10% споживання.

Трохи пізніше ми розповідали, що дахова СЕС зі 140 панелей на хлібозаводі "Наш хліб Вінниця" забезпечила третину потреб підприємства в електроенергії.

Читайте також
Один із київських пологових будинків отримав власну СЕС
Один із київських пологових будинків отримав власну СЕС

Вона складається із понад 200 панелей

“Луцькводоканал” отримав власну потужну СЕС. Фото, відео
“Луцькводоканал” отримав власну потужну СЕС. Фото, відео

Цей проєкт міська влада реалізувала разом із АТ “Укрексімбанк”

Як обрати сонячні панелі для дому: покроковий гайд
Як обрати сонячні панелі для дому: покроковий гайд

Встановлення сонячних панелей для дому з модного тренду перетворилося на гарне вирішення енергокризи

130 українських медзакладів до нового року отримають власні СЕС
130 українських медзакладів до нового року отримають власні СЕС

Роботи ведуться у межах спільного проєкту МОЗ України та Світового банку “Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя” (HEAL Ukraine)