У Тернополі поліція “закрила очі” на жорстоке поводження з тваринами на виставці в ТЦ

У Тернополі поліція “закрила очі” на жорстоке поводження з тваринами на виставці в ТЦ

Катерина Бєлоусова

Суд може відмовити навіть у штрафі 17-51 грн

У Тернополі поліціянти склали протокол на ініціаторів виставки з дикими тваринами у торговельному центрі "Подоляни" за невідповідною статтею 154 Кодексу про адмінправопорушення, тобто неналежне утримання собак та котів.

На виставці змії, риби, черепахи та мавпа знаходилися у тісних клітках в невідповідних умовах, а відвідувачам пропонували сфотографуватися з мавпою та зміями за гроші, повідомляє громадська організація UAnimals у Facebook.

Зазначається, що поліція склала протокол на наступний день після виявлення порушення, завдяки зверненню на гарячу лінію. Адже перший наряд поліції відмовився скласти протокол на місці, аргументуючи необхідністю провести експертизи та встановити, чи справді є порушення. 

Зоозахисники наголосили, що: 

  • Закон "Про захист тварин від жорстокого поводження" забороняє використовувати тварин для пересувних виставок та надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків та дельфінаріїв;
  • Тернопільська міська рада заборонила пересувні цирки та інші мобільні розваги із залученням диких та екзотичних тварин на території міста, однак на практиці заборона не працює.

“Відвідувачі фотографуються зі зміями та мавпою, використовуючи спалах. Мавпа сидить у тісній клітці й не має змоги сховатися від цього”, – розповіли вони.

В UAnimals зауважили, що стаття 154 Кодексу про адмінправопорушення передбачає штраф від 17 до 51 гривні. Ця норма стосується котів та собак, яких на виставці не було. 

“Ці тварини були у тісних просторах, тобто умови їх утримання були невідповідні. Крім того, пересувні виставки з використанням диких тварин заборонені в принципі. Крім того, заборонені фото за гроші з дикими тваринами — це на виставці теж порушили”, – наголосили у повідомленні.

Зоозахисники підкреслили, що поліція мала б скласти протокол:

  • за статтею 89 Кодексу про адмінправопорушення (3400—5100 гривень штрафу) – про жорстоке поводження з тваринами;
  • за статтею 88-1 (510-1700 гривень штрафу) – порушення правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах.

Вони додали, що суд може відмовити у притягнені до відповідальності, а провадження закрити, адже ніяких котів і собак на виставці не було.

Нагадаємо, зоозахисники звинуватили поліцію в ігноруванні фактів жорстокого поводження з тваринами в одеському дельфінарії “Немо”, де у квітні блогери провели з тваринами фотосесію в готельному номері.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президента України Володимира Зеленського закликали посилити кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, а також ввести основи гуманістичного відношення до тварин у шкільну програму.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України