У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

Катерина Бєлоусова

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

У Тайвані компанія Swancor Holding Co розробила нову смолу EzCiclo для виробництва лопатей вітротурбін, яка піддається переробці після закінчення терміну експлуатації та дозволяє повторно використовувати вуглецеві волокна з лопатей.

Для вітроенергетичної галузі неможливість переробки лопатей є найбільш серйозною проблемою, через що її систематично критикують, повідомляє Bloomberg.

Директор компанії Роберт Цай розповів, що традиційну смолу з композитного матеріалу для лопатей важко повернути назад у рідку форму. Однак EzCiclo можна розчинити в нагрітій ємності зі спеціальною рідиною, що також дозволить повторно використати вуглецеві волокна.

Зазначається, що традиційно відпрацьовані лопаті потрапляють на звалища, або ж їх спалюють у промислових печах. Деякі лопаті використовують при будівництві мостів, однак це не вирішує проблему галузі. Окрім того, з кожним роком вітроенергетичних потужностей стає все більше, а розміри нових установок постійно зростають.

За даними BloombergNEF, із терміном служби приблизно 20 років, композитні відходи від знятих з експлуатації лопатей зростуть у 20 разів і сягнуть 782 000 метричних тонн у 2044 році.

Цай пояснив, що волокна після переробки стають коротшими та менш міцними і їх не можна повторно використовувати для виробництва нових лопатей. Проте з них можна виробляти бампери для авто, столики для кемпінгу тощо. Окрім того, рідину, що утворилася під час переробки можна використовувати для виробництва поліефіру.

В матеріалі підкреслили, що вітроенергетична галузь виробляє менше композитних відходів порівняно з іншими галузями промисловості, такими як будівництво та електроніка, і близько 90% турбін можна переробити.

“Навіть без переробки лопатей енергія вітру все одно набагато краща для навколишнього середовища, ніж спалювання викопного палива. Але галузь все ще шукає рішення”, – розповіли у Bloomberg.

Зазначається, що глобальний ринок переробленого вуглецевого волокна до 2028 року становитиме $278 мільйонів. За даними BNEF, це відносно невелика цифра порівняно з $217 мільярдами, інвестованими у вітрову енергію у 2023 році. Але це рішення може заощадити тисячі тонн відходів промисловості.

В Swancor наголосили, що під час переробки композитного вуглецевого волокна утворюється приблизно 2 кг викидів вуглецю на кожен кілограм волокна. Однак при виробництві первинного матеріалу цей показник сягає 55 кг. Наразі компанія все ще працює над оцінкою життєвого циклу нової технології та терміну служби таких лопатей.

Цай додав, що EzCiclo коштує приблизно на 10-15% дорожче, ніж традиційна смола, але це лише частково збільшує загальну вартість проєкту.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, данський гігант вітрових турбін Vestas оголосив про новий хімічний розчин, який дозволить ламати та переробляти лопаті вітротурбін, що виготовлені з міцної епоксидної смоли.

Читайте також
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни

“Нафтогаз” планує почати будівництво двох ВЕС у 2025 році
“Нафтогаз” планує почати будівництво двох ВЕС у 2025 році

"Нафтогаз" вже запустив дві сонячні електростанції з загальною потужністю понад 34 МВт