У світі відзначають День навколишнього середовища: цікаві факти

У світі відзначають День навколишнього середовища: цікаві факти

Катерина Бєлоусова

Переробка пластику все ще є одним з найважливіших способів боротьби з забрудненням

У світі у понеділок, 5 червня, відзначається пʼятидесятий День навколишнього середовища, який у 2023 році присвячений проблемі пластикового забруднення.

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів цікаві факти про цей день та поради, як його відсвяткувати.

Історія Дня довкілля

Концепція Всесвітнього дня навколишнього середовища була започаткована на Конференції ООН з проблем навколишнього середовища людини, яка проходила в Стокгольмі, Швеція, з 5 по 16 червня 1972 року. Під час цієї конференції делегати обговорювали різні екологічні проблеми та виклики, що постають перед світом. 

forbes.com

Саме 5 червня Генеральна Асамблея ООН оголосила Всесвітнім днем ​​охорони навколишнього середовища, щоб відзначити початок глобальної екологічної обізнаності та дій. Відтоді Всесвітній день довкілля відзначається щороку з іншою темою. Перший Всесвітній день навколишнього середовища відзначався в 1973 році під гаслом "Земля тільки одна".

Пластикове забруднення охопило весь світ

Світ потерпає від пластикового забруднення, яке охопило як глибини світового океану, так і гірські вершини. Пластик не розкладається у природі, а лише розпадається на дрібні часточки мікропластику. Вони настільки дрібні що потрапляють у кров та навіть мозок людини, нашу рослинну та тваринну їжу.

shutterstock

Наразі у світі виробляється 430 мільйонів тонн пластику на рік, дві третини з яких є недовговічним продуктом, який незабаром стає відходами і не підлягає переробці. Виробництво планується потроїти до 2060 року. Окрім того, навіть пластик який можна переробити не завжди стає вторсировиною. Часто такі відходи потрапляють на звалища, зокрема нелегальні, та забруднюють землі і води.

Так найбільша сміттєва пляма у Тихому океані сягає від 700 тисяч до 1,5 млн км2. Ймовірно, у плямі знаходиться близько 1,8 трильйона шматків пластику вагою близько 80 000 тонн. 

Пластикове забруднення не лише знищує живих істот та провокує смертельні хвороби у них, а й сприяє появі стійких до антибіотиків бактерій. 

Окрім впливу на живу природу пластик та нафта утворює специфічне забруднення геологічних порід.

Як долучитися до Всесвітнього дня довкілля

У цей день можна долучитися до екологічних ініціатив, наприклад:

  • відвідайте екозахід;
  • відмовитися від пластику принаймні на день;
  • долучитися до прибирання;
  • зменшити вплив на довкілля, зокрема заощаджувати воду та енергоресурси;
  • віднести сміття на переробку;
  • розповісти близьким про важливість захисту довкілля та негативний вплив пластику.

Варто зауважити, що переробка пластику все ще є одним з найважливіших способів боротьби з забрудненням та заощадженням ресурсів планети. Адже це дозволяє не використовувати нові обʼєми нафти для виготовлення нового пластику.

Shutterstock

Наразі низка країн бореться з пластиковою навалою завдяки забороні на пакети-маєчки, одноразовий посуд, впровадженню розширеної відповідальності виробника тощо. І Україна одна з таких країн.

Нагадаємо, дослідження австрійських вчених показало, що часточки полістиролу, пластика з харчової плівки, можуть потрапляти в людський мозок всього за 2 години.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт екологічної групи Oceana показав, що найбільша у світі інтернет-компанія Amazon у 2021 році створила понад 97 мільйонів кг пластикових відходів упаковки, якими можна огорнути Землю понад 800 разів.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства