У Сіверському Дінці виявили пестициди, фармпрепарати й важкі метали shutterstock

У Сіверському Дінці виявили пестициди, фармпрепарати й важкі метали

Олекса Франко

Загалом моніторинг провели в 72 пунктах

У річці Сіверський Донець, яка забезпечує водою 94 % населення Сходу України, виявили низку забруднювачів. Зокрема, результати скринінгу показали перевищення пестицидів, фармпрепаратів і важких металів.

Як повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля й природних ресурсів, дослідження якості води проведено 2018 року з метою отримання даних для розроблення стратегічного плану поліпшення стану вод у басейні Сіверського Дінця в межах проєкту ОБСЄ в Україні.

Для скринінгу відібрали 8 проб води та 3 – риби. Зразки перевірили на вміст 2400 пріоритетних забруднювачів та 2900 підозрюваних нецільових (за припущенням). Результати показали перевищення пестицидів, фармпрепаратів та важких металів. Усього виявили 60 забруднювачів.

"Для подальшого моніторингу визначено 17 специфічних забруднювачів, які становлять потенційну загрозу для екосистем у Сіверському Дінці. Це 9 синтетичних речовин, 7 важких металів та 1 показник сольового складу", – йдеться в повідомленні Міндовкілля.

Торік лабораторія моніторингу вод Східного регіону, що у Слов’янську, досліджувала вміст 10 специфічних забруднювачів у басейні Сіверського Дінця, а саме: важкі метали, пестициди та показник сольового складу. Загалом моніторинг провели в 72 пунктах.

У більшості пунктів скринінгу впродовж 2020 року фіксували наявність у воді таких пестицидів: гербіциди прометрину та тербутилазину. Показники прометрину перевищували норму у 25 точках, тербутилазину – у 7. Як зазначають у міністерстві, це пов'язано з неконтрольованим використанням пестицидів у сільському господарстві та порушенням фермерами сільгосптехнологій.

Також у річковому басейні Сіверського Дінця виявили важкі метали: барій, літій, нерадіоактивний стронцій, цинк, мідь, марганець та хром. Концентрація металів у воді зумовлена декількома чинниками:

  • природними – речовини входять до складу мінералів і порід, характерних для регіону, належать до біологічно активних мікроелементів;
  • антропогенними – пов'язаними зі скидами промислових підприємств, в тому числі шахтних вод.

Барій, літій, нерадіоактивний стронцій у всіх пунктах моніторингу перевищували норми. Рівень концентрації цих речовин коливається залежно від водності річок.

Максимальні концентрації цинку спостерігалися у р. Кривий Торець, р. Казенний Торець, міді – у р. Уди, хрому – у р. Деркул, р. Євсуг, марганцю – у р. Нітріус, р. Жеребець. Перевищення норм спостерігалися в майже половині пунктів моніторингу.

У результаті досліджень підтверджено, що хімічний склад води залежить не тільки від природних факторів, а й від скидів стічних і високомінералізованих шахтних вод, надто в басейнах малих річок Казенний Торець і Бахмутка.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у Дніпрі знайшли небезпечні речовини. Відомо, у яких зонах найбільше.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років