У прискоренні глобального потепління винна заможна “еліта” світу – дослідження

У прискоренні глобального потепління винна заможна “еліта” світу – дослідження

Катерина Бєлоусова

Людині з нижчим рівнем доходу знадобиться 26 років, щоб створити таку ж кількість викидів вуглецю, як найбагатшій людині за 1 рік

Дослідження економістів з World Inequality Lab показало, що 10% найбільш заможного населення світу, так звана "еліта, що забруднює навколишнє середовище", створює близько половини щорічних викидів вуглецю.

У прискоренні глобального потепління винна невелика частина населення світу, повідомляє Earth.Org.

Зазначається, що дослідження проводили фахівці Паризької школи економіки за підтримки ООН.

“Різниця у викидах між багатими та бідними людьми наразі більша, ніж різниця у викидах між країнами”, – йдеться в дослідженні.

За словами авторів “Звіту про кліматичну нерівність за 2023 рік”, які досліджували походження викидів парникових газів у всьому світі, вуглецева нерівність всередині країн становить майже дві третини від загальної кількості, що є "повною зміною" порівняно з 1990 роком.

Вони також припустили, що зменшення споживання вуглецю на найвищому рівні може вивільнити вуглецевий бюджет, необхідний для викорінення бідності за межею бідності в $5,50 на день, тобто найбідніші у світі зможуть збільшити викиди парникових газів, необхідні для досягнення процвітання.

earth.org

Глобальна нерівність індивідуальних викидів: між нерівністю всередині країни, 1990-2019 рр

В матеріалі наголосили, що як показало дослідження, у прискоренні глобального потепління винна невелика частина населення світу. Одним з авторів роботи є Томаса Пікетті, який після фінансової кризи 2008 року допоміг сформувати ідею "1%" – терміна, який відноситься до групи заможних людей, чий спосіб життя з високим вмістом вуглецю сприяє кліматичній кризі.

Аналіз 2022 року показав, що людині з нижчим рівнем доходу знадобилося б 26 років, щоб створити таку ж кількість вуглекислого газу, як найбагатшій людині за рік.

“Бідність також тісно пов’язана з уразливістю до зміни клімату. Відомо, що країни з низьким рівнем доходу більш уразливі до екстремальних погодних явищ та інших наслідків глобального потепління, таких як посухи, що є однією з найбільших загроз продовольчій безпеці”, – йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, дослідження кліматологів за допомогою штучного інтелекту показало, що світу не уникнути потепління на 1,5°C, яке станеться між 2033 і 2035 роками.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за прогнозами, тихоокеанська острівна держава Тувалу через підвищення рівня моря та зміну клімату може повністю затонути до кінця століття.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень