У Польщі смог від вугільного опалення може вбити 1500 людей за зиму euractiv.com

У Польщі смог від вугільного опалення може вбити 1500 людей за зиму

Катерина Бєлоусова

Польській політик закликав "спалювати все", адже країну потрібно опалювати

Професор Краківського університету, Польща, Пьотр Клечковський заявив, що скасування в країні заборони для мешканців на спалювання бурого та неякісного кам’яного вугілля призведе до 1500 передчасних смертей взимку 2022-2023 років.

В деяких регіонах країни вугілля є основним джерелом опалення, а 40% домогосподарств використовують застарілі печі-"коптильні", повідомляє EURACTIV.

Як відомо, буре вугілля містить у кілька разів більше сірки та золи та в п’ять разів більше ртуті, ніж кам’яне вугілля, і дає втричі менше енергії. Спалювання такого вугілля вдома підвищує ризик астми, раку легенів, зупинки серця та інсульту. Проте воно коштує значно дешевше за камʼяне.

Клечковскі підкреслив, що коли сірка та ртуть поєднуються в забрудненому повітрі ртуть легше проникати в легені.

“Польща протягом багатьох років була однією з найбільш забруднених країн Європи, і уряди намагалися придушити спалювання брудного палива в будинках”, – йдеться у матеріалі.

Автори підкреслили, що після відмови від російського газу уряд Польщі скасував дворічну заборону жителям спалювати буре та неякісне кам’яне вугілля, яке не можна ефективно фільтрувати в домашніх печах. Він також послабив обмеження на продаж вугільних відходів, які можуть сильно забруднювати навколишнє середовище, повертаючи Польщу до часів до 2018 року, коли правила щодо вугілля були посилені для боротьби зі смогом.

"Ми повинні спалювати все, окрім шин чи подібних речей, тому що, на жаль, тут відбувається ось що, – сказав лідер PiS Ярослав Качинський мешканцям Нового Таргу. – Просто Польщу треба опалювати".

В матеріалі зазначили, що з настанням холодів в польських лікарнях значно зросла кількість пацієнтів, зокрема дітей.

"Ми викидаємо в атмосферу речовини, які є набагато шкідливішими, ніж те, що ми бачили за останні 12 місяців, – сказав Клечковський. – Якщо мінусові температури повернуться, ми побачимо дуже високі рівні забруднення: рівні, при яких можуть виникнути гострі наслідки, включаючи інсульти". 

Як відомо, близько 80% вугілля, яке використовують громадяни ЄС для опалення будинків, спалюється в Польщі. 

Нагадаємо, Міністр державного майна Польщі Яцек Сасін заявив, що країна змушена відтермінувати закриття вугільних шахт, однак їхня кінцева дата функціонування – 2049 рік – залишиться без змін.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці Міжнародного енергетичного агентства закликали до швидкого переходу від вугільної генерації до альтернативних джерел енергії та розробили для урядів доступні та справедливі рекомендації. Адже викиди від існуючих вугільних активів самі по собі перекинуть світ за межу 1,5°C

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації