У Німеччині видали 1500 сертифікатів походження для "зеленого" опалення energate-messenger.com

У Німеччині видали 1500 сертифікатів походження для "зеленого" опалення

Катерина Бєлоусова

Сертифікати HKN дозволять розподіляти "зелене" тепло між окремими споживачами

У Німеччині в рамках пілотного реєстру гарантій походження для "зеленого" централізованого опалення видали 1500 перших сертифікатів (HKN) у Гамбурзі.

Реєстр розробив Гамбурзький інститут у рамках дослідницького проєкту "IW3 – Integrated Heat Turnaround Wilhelmsburg", щоб відкрити нові маркетингові можливості, повідомляє Energate Messenger.

Координаторка проєкту в Гамбурзькому інституті Олександра Стайлз пояснила, що наразі в секторі опалення “тестується” досвід сектора електроенергетики.

Так енергетична компанія Hamburger Energiewerke використовує сертифікований обсяг теплової енергії від своєї біометанової ТЕЦ для децентралізованої місцевої тепломережі. 

"Для нас, як муніципального постачальника енергії, такий реєстр зробить цінний внесок у розробку нових продуктів для наших клієнтів і подальший тепловий перехід", — сказав Буркхард Вармут, керівник відділу стратегії Hamburger Energiewerke.

В матеріал пояснили, що у Німеччині мережі централізованого теплопостачання "озеленюються" повільно, і багато комунальних підприємств все ще мають квоту на відновлювані джерела енергії менше 10%. 

З впровадженням HKN кількість тепла, отриманого з відновлюваних джерел енергії або відпрацьованого тепла, може розподілятися між окремими споживачами. Таким чином, реєстр IW3 дозволяє виробникам і постачальникам тепла випускати конкретні продукти для промислових компаній, житлово-комунального господарства або приватних клієнтів. 

Перші майже 1500 сертифікатів походження теплової енергії з біометану, кожен з одиницею вимірювання одна МВт-год, були видані за травень-липень. На наступному етапі дослідну експлуатацію планують поширити на інших операторів теплових мереж Гамбурга та виробників тепла.  

В повідомленні зазначили, що доходи від маркетингу повинні сприяти рефінансуванню проєктів "зеленої" теплової енергії в майбутньому.

"Наша мета – у 2023 році пройти рік повної сертифікації теплової енергії", – пояснила Стайлз.

Пілотний проєкт також сприяє імплементації у Німеччині статті 19 Директиви про відновлювані джерела енергії (RED II). Адже, окрім електроенергії, Директива вимагає від країн-членів ЄС мати системи перевірки таких газів, як біометан і водень, а також систем опалення та охолодження на відновлюваних джерелах енергії.

“Перший законопроєкт був опублікований Федеральним міністерством економіки в середині серпня 2022 року. Досвід розробки та експлуатації пілотного реєстру IW3 може бути включений у національний процес впровадження цих систем”, – зазначили в матеріалі.

Нагадаємо, Єврокомісія схвалила розроблену урядом Німеччини програму екомодернізації централізованого опалення на €2,98 мільярда, яка передбачає використання ВДЕ, відпрацьованого тепла та декарбонізацію існуючих мереж.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Німеччині біля Берліну шведська комунальна компанія Vattenfall будує 45-метрову вежу для зберігання гарячої води, яку будуть використовувати для опалення житлових будинків та гарячого водопостачання.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності