У нас немає запасної України, – Зеленський про боротьбу з екологічними злочинами

У нас немає запасної України, – Зеленський про боротьбу з екологічними злочинами

Зоряна Бердник

Президент наголосив, що хоче бачити прогрес у розслідуванні резонансних злочинів у сфері екології

Президент України Володимир Зеленський наполіг, щоб відповідальні відомства посилили боротьбу з правопорушеннями у сфері охорони довкілля.

Про це він заявив у відеозверненні до керівників правоохоронних та інших відповідальних державних органів, передає пресслужба глави держави в середу, 17 березня. За словами президента, боротьба з екологічною злочинністю має бути одним з основних пріоритетів кримінальної політики.

Як уточнюють в ОПУ, звернення Володимир Зеленьський записав для спільної наради керівників правоохоронних та інших державних органів з питань дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Глава держави вказав на актуальність проблеми погіршення якості повітря, питної води та продуктів в Україні, що негативно впливає на тривалість життя і захворюваність людей у всьому світі.

За словами гаранта, населення України та світу дедалі більше відчуває наслідки зміни клімату та зростання техногенного навантаження на навколишнє середовище — процеси нераціонального використання природних ресурсів, деградації лісів, водних басейнів, сільськогосподарських угідь, а також неефективність системи поводження з побутовими та промисловими відходами набули масштабного характеру.

Зокрема, Зеленський нагадав про екологічне лихо від незаконного видобутку бурштину та вирубки лісів. Він запевнив, що вже було реалізовано низку кроків для легалізації видобутку й залучення до відповідальності незаконних видобувачів.

"Проте ще не досить інформації про покарання за резонансні злочини в цій сфері, передусім скоєні організованими групами. Хотілося б також почути, що зроблено для приведення у придатний стан лісових земель, які внаслідок варварського полювання на бурштин перетворилися на пустелі", – зазначив президент.

Також Володимир Зеленський порушив питання посилення охорони лісового фонду України, нагадавши про закон про заборону здійснення суцільних рубок на гірських схилах Карпатського регіону, підписаний 2019 року.

"Але громадяни поки що не отримали належної інформації про ліквідовані злочинні схеми у сфері обігу деревини, зокрема й посадки чиновників, причетних до них. Слабкою є й протидія контрабандному переміщенню деревини через митний кордон України", – зауважив він

Крім того, глава держави звернув увагу на зону відчуження довкола Чорнобильської АЕС, де 30 років триває безпрецедентний процес самовідновлення природних комплексів. Зеленський наголосив, що головною метою діяльності в Чорнобильській зоні є мінімізація екологічно негативних наслідків аварії та безумовна безпека в поводженні з радіоактивними відходами.

Президент нагадав про свої слова на Генеральній Асамблеї ООН про те, що світ не має запасної планети.

"Сьогодні можу сказати вам: у нас немає запасної України. Вона має бути квітучою, мальовничою, з прекрасними лісами, чистими морями, річками, озерами та чистим повітрям, яким на повні груди будуть дихати наступні покоління українців. А всі, хто заважає цьому – від злочинців до державних службовців, що їх прикривають, мають споглядати чисте українське небо через ґрати", – резюмував Володимир Зеленський.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент Зеленський підписав закон про посилення захисту лісів і запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів