У мережі показали, якими стануть українські озера та каньйони, якщо кількість сміття зростатиме. Фото

У мережі показали, якими стануть українські озера та каньйони, якщо кількість сміття зростатиме. Фото

Олекса Франко

Проблема полягає в тому, що українці не звикли й не вміють сортувати сміття

Через кілька десятиліть туристичні місця України можуть зазнати змін у вигляді скупчень сміття, якщо не почати відповідально ставитися до управління відходами.

Те, якими можуть стати відомі українські озера та каньйони в разі бездіяльності щодо сміття, показало видання "Бабель".

Наголошується, що Україна входить до першої десятки країн із виробництва сміття, і щороку його стає дедалі більше. Станом на сьогодні звалища покривають 7% площі України.

Скільки сміття в Україні на рік

У 2016 році в країні за рік накопичилося 295 мільйонів тонн сміття, у 2018-му — 352 мільйони тонни, а у 2019-му вже 441 мільйон тонн. Водночас 94% всіх відходів — виробничі, а 6% — побутові, іншими словами, це сміття, яке залишають люди. Офіційно, за даними Міністерства розвитку громад, українці виробляють 15 мільйонів тонн побутових відходів на рік. Це близько 400 кілограмів побутового сміття на одну людину. Тобто українець в середньому залишає після себе більш як кілограм сміття на добу.

Синевир сьогодні

Синевир у майбутньому

Скільки сміття переробляється, а скільки — викидається

Три роки тому в Україні ухвалили закон, який зобовʼязує сортувати сміття. Водночас працює тільки один сміттєспалювальний завод і три установки. З усіх 15 мільйонів тонн побутового сміття переробили або знищили тільки 6,3% — це менш ніж один мільйон тонн. Усе інше — на звалищах, яких в Україні майже 40 тисяч, з них 30 тисяч — нелегальні.

З епідемією коронавірусу кількість відходів на звалищах відчутно зросла. До сміття додалися медичні маски, рукавички, використані експрес-тести. До того ж через пандемію і закриті кордони українці почали подорожувати всередині країни. Через внутрішній туризм збільшилася й кількість сміття, яке люди залишають на природі. Туристичні місця й без того не обладнані баками для сортування сміття, а потік людей ще більше погіршив ситуацію — сміття залишають де бачать.

Джарилгач сьогодні

Джарилгач у майбутньому

Як в Україні (не) сортують сміття

У країні діють тільки 22 сортувальні лінії — вони вибирають пластикові пляшки, скляні банки, картон і відправляють їх на переробку. Утім, є ще імітація сортування.

"Щоб зрозуміти, чи справжнім є сортування, досить відповіді на питання: чи заплатили вам за сміття? Якщо ні, то швидше за все — це видимість переробки. В Україні можна здати пластик, картон, скло. Але на цих пунктах прийому зазвичай черги з людей маргінальної групи. З дитиною туди не прийдеш. Зате можна залишити сміття поруч, і на ньому хтось заробить. А от ці кольорові контейнери для сортування сміття працюють не завжди. Таке сміття потім усе одно можуть вивезти на звалище", — зазначає засновниця ГО "Україна без сміття" Євгенія Аратовська.

Актівський каньйон сьогодні

Актівський каньйон у майбутньому

Проблема в тому, що українці не звикли й не вміють сортувати сміття. Ще донедавна в панельних будинках будували сміттєпроводи, по них усі побутові відходи скидали в один бак. Сміттєпроводи заборонили, але звичка скидати все сміття в одну купу залишилася.

У людей ще поки немає чіткого розуміння про мокрі й сухі фракції. А це два типи сміття, які не можна змішувати між собою, інакше вся маса сухих фракцій стає мокрою і не підлягає переробці.

А ще є небезпечні відходи, які взагалі не можна змішувати з іншим сміттям: машинне мастило, акумулятори, батарейки, термометри з ртуттю. Їх збирати й утилізувати повинні спеціальні підприємства.

Голубе озеро сьогодні

Голубе озеро в майбутньому

Раніше ЕкоПолітика розповідала про шість небезпечних відходів, які не можна викидати в загальний смітник, та де їх можна здати.

Читайте також
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру

У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро