У Львові СБУ розкрила масштабну схему розкрадання на Грибовицькому сміттєзвалищі ssu.gov.ua

У Львові СБУ розкрила масштабну схему розкрадання на Грибовицькому сміттєзвалищі

Олена Яценьо

Зірвано міжнародний проєкт під егідою ЄБРР

Співробітники Служби безпеки України у Львівській області викрили схему розкрадання бюджетних коштів у розмірі понад 6 млн грн, які було виділено на реконструкцію Грибовицького сміттєвого полігону.

Про це у вівторок, 1 лютого, повідомив пресцентр СБУ на Львівщині. За даними слідства, розтрату допустив ексдиректор комунального підприємства Львівської міськради.

Зазначається, що масштабний інфраструктурний проєкт із реконструкції полігону твердих побутових відходів, розташованого неподалік Львова в селі Великі Грибовичі, передбачав фінансування в десятки мільйонів гривень.

Слідчі СБУ встановили, що в серпні-жовтні 2018 року керівник комунального підприємства Львівської міськради перерахував на рахунок підрядної організації, яка мала виконати роботи з реконструкції полігону до кінця року, авансові платежі на суму 5,49 млн грн.

Водночас на рахунок підрядника надійшла оплата за нібито виконані роботи на суму 740 тисяч грн без належних документів і складених актів приймання виконаних робіт.

Згідно з договором, підрядник мав провести роботи з реконструкції полігону до кінця 2018 року. Проте, як виявилося згодом, кошти підрядник надіслав на рахунок "компаній-прокладок", де вони й осідали. Жодні роботи з реконструкції полігону зловмисники так і не починали.

Під час аудиту й судової економічної експертизи підтверджено завдання громаді Львівщини збитків на загальну суму 740 тисяч грн. Також триває експертиза з підтвердження заподіяння шкоди на суму 5,49 млн грн.

У межах кримінального провадження слідчі провели шість обшуків, зокрема, в офісах ділків, в адміністративних приміщеннях Львівської міської ради та за адресами проживання фігурантів. Як результат, правоохоронці виявили та вилучили документацію, яка підтверджує протиправну діяльність.

Нині колишньому директору львівського комунального підприємства повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Вирішують питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу.

Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності усіх причетних до оборудки осіб.

Згодом цю справу прокоментували в ЛКП "Зелене місто". Там запевнили, що можливий факт розкрадання не стосується рекультивації сміттєзвалища, яке виконують за кредит ЄБРР, а ймовірно, ідеться про угоду, укладену ЛКП "Збиранка" 2018 року.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що прокуратура у Верховному Суді домоглася визнання Львівської міської ради винною в бездіяльності через незакриття Грибовицького сміттєзвалища, на якому загинули чотири людини.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів