У квітні менше чверті електроенергії в ЄС виробили за рахунок викопного палива shutterstock

У квітні менше чверті електроенергії в ЄС виробили за рахунок викопного палива

Ганна Велика

Його місце зайняла генерація за рахунок вітрової, сонячної енергетики, а також гідроенергетики

Минулого місяця частка викопного палива у забезпеченні енергією країн Євросоюзу вперше впала до рекордно низького рівня в 23%, навіть незважаючи на збільшення попиту.

Про це повідомив енергетичний аналітичний центр Ember.

Зростання вітрової та сонячної енергії, а також відновлення гідроенергетики зумовили падіння виробництва викопного палива та збільшили частку відновлюваних джерел у структурі електроенергії до рекордних 54%.

Лише вітрова та сонячна енергетика виробили понад третину електроенергії в ЄС у квітні. Частка вугілля в енергобалансі становила лише 8,6% порівняно з 30% у 2023 р. Газ забезпечив 12,1% електроенергії в ЄС, що на 22% менше, ніж у минулому році.

“Колись немислиме відбувається на наших очах. Викопне паливо витісняється з європейського енергетичного сектору. Сонячна та вітрова енергетика стали основними гравцями, довівши, що вони готові взяти на себе роль основи сучасної системи екологічно чистої електроенергії”, – каже Сара Браун, директор європейської програми Ember.

Найбільше падіння виробництва викопного палива порівняно з минулим роком у квітні спостерігалося у Німеччині. Наприкінці березня цього року в країні закрилися 7 вугільних електростанцій, зупинку яких раніше відклали через енергетичну кризу. Загалом, виробництво електроенергії з викопних видів палива в Німеччині впало на 26%, що становить 32% від загального падіння в ЄС.

Другою країною за величиною скорочення використання викопного палива стала Італія. Тут експерти констатували падіння на 24%, що склало 15% від загального скорочення споживання електроенергії з викопних видів палива в ЄС.

Третє місце за виключенням викопного палива з енергобалансу у Іспанії, за нею слідують Франція та Нідерланди.

Незважаючи на зростання попиту, виробництво електроенергії з викопного палива продовжує падати. Як приклад Браун наводить вугілля.

“З 2016 по 2023 рік вугілля скоротилося більш ніж на 300 терават-годин, і за цей період відбулося аналогічне зростання вітрової та сонячної енергії. Тож ми бачимо, що структурне скорочення вугілля значною мірою заміщується вітровою та сонячною енергією”, – пояснює вона.

У звіті Ember експерти також зазначають, що виняткові показники минулого місяця є частиною усталеного зсуву в енергетичному переході ЄС, коли за перші 4 місяці 2024 р. викиди скоротилися на 18% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії.

Читайте також
Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату до 2030 року
Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату до 2030 року

Він є однією з умов переговорного процесу та вступу України до Європейського Союзу

У Європі вбачають у відновлюваній енергетиці основу для відбудови України
У Європі вбачають у відновлюваній енергетиці основу для відбудови України

Вже є низка іноземних компаній, які готові заходити на український енергетичний ринок

5 трендів для світових ринків електроенергії та ВДЕ від S&P Global 
5 трендів для світових ринків електроенергії та ВДЕ від S&P Global 

Експерти назвали основні фактори, які мають вирішальний вплив на розвиток цієї сфери