У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії shutterstock

У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії

Ганна Велика

Європейський Союз, лідер у впровадженні ВДЕ, вже виробляє 44% електроенергії з чистих джерел, що значно випереджає світовий рівень.

Відновлювальні джерела енергії минулого року подолали рубіж у 30% завдяки значному зростанню вітрової та сонячної енергетики.

Такі дані оприлюднив енергетичний аналітичний центр Ember у своєму звіті “Глобальний огляд електроенергетики 2024”.

За словами авторів доповіді, скорочення використання викопного палива є "неминучим". Вони проаналізували дані про генерацію електроенергії з 215 країн, включаючи останні дані за 2023 р. для 80 країн, на які припадає 92% світового попиту на електроенергію.

Понад 30% світової електроенергії зараз виробляється з використанням відновлюваних джерел. Значне зростання вітрової та сонячної енергетики допомогло підштовхнути світове виробництво електроенергії до подолання цього рубежу у 2023 р. На даний момент чисті джерела енергії вже допомогли сповільнити зростання споживання викопного палива майже на дві третини за останні 10 років.

У звіті Ember йдеться також про те, що зростання відновлюваної енергетики у світі могло б бути ще вищим у 2023 р., якби не п'ятирічний мінімум виробництва електроенергії з гідроенергетики. Це сталося через посуху в Китаї та інших країнах світу. Чотири країни, які сильно постраждали від посухи – Китай, Індія, В'єтнам і Мексика – забезпечили 95% зростання вугільної генерації.

Минулого року головним світовим постачальником електроенергії була сонячна енергетика. Вона забезпечила вдвічі більше нової енергії, ніж вугілля. Геліоенергетика зберігає свій статус найбільш швидкозростаючого джерела енергії вже 19-й рік поспіль.

"Майбутнє відновлюваної енергетики вже настало. Зокрема, сонячна енергетика розвивається швидше, ніж будь-хто вважав можливим", – каже Дейв Джонс, директор з глобальних досліджень Ember.

Згідно зі звітом, Греція посідає друге місце у світі за часткою сонячної енергії в енергобалансі – 19%, за нею йдуть Угорщина (18%) та Нідерланди (17%). На першому місці опинилася Чилі з майже 20%.

Лідером за темпами розвитку та впровадження ВДЕ є ЄС. Він виробляє 44% електроенергії з відновлюваних джерел, що значно випереджає середньосвітовий показник.

Сара Браун, директор європейської програми Ember, каже, що ЄС тримає першість завдяки "ранньому прийняттю і раннім діям". Вона додає, що Європейський зелений курс відіграв важливу роль у встановленні цілей, розробці політики та забезпеченні інвестицій.

"У вас також є вторгнення в Україну, яке посилило відчуття нагальності переходу на чисту енергетику і відмови від використання викопного палива – не лише вугілля, а й газу, особливо з Росії. Це стало великим поштовхом для прискорення переходу в усьому ЄС", – зазначає Браун.

За її словами, ЄС "дуже близько" до досягнення своєї мети – до 2030 р. забезпечити 72% виробництва електроенергії за рахунок відновлюваних джерел.

Автори звіту впевнені, що ось-ось почнеться нова ера скорочення викидів в енергетичному секторі. Вони прогнозують падіння виробництва викопного палива на 2% цього року, оскільки половина світових економік вже щонайменше 5 років як пройшли пік використання викопних видів палива.

"2023 рік, ймовірно, був поворотною точкою – піком викидів в енергетиці – головним поворотним моментом в історії енергетики. Але темпи падіння викидів залежать від того, наскільки швидко відбуватиметься революція у відновлюваній енергетиці", – таку думку висловив Дейв Джонс, один із співавторів звіту.

Як ЕкоПолітика повідомляла раніше, Україна прагне увійти у топ-10 провідних країн за темпами розвитку ВДЕ.

Читайте також
ВДЕ випередять вугілля за обсягами виробництва електрики вже у 2025 році, – експерти 
ВДЕ випередять вугілля за обсягами виробництва електрики вже у 2025 році, – експерти 

Лідер серед відновлюваних джерел енергії – геліоенергетика

У 2023 році світ оновив річний рекорд по виробництву електроенергії з ВДЕ
У 2023 році світ оновив річний рекорд по виробництву електроенергії з ВДЕ

Новий рекорд людство встановило також по споживанню

Компанія Amazon повністю перейшла на енергію з відновлюваних джерел
Компанія Amazon повністю перейшла на енергію з відновлюваних джерел

Це частина її кліматичних зобов'язань щодо досягнення нульового рівня викидів до 2040 року

“Сонячний план Маршала” для України є життєво необхідним, – Greenpeace
“Сонячний план Маршала” для України є життєво необхідним, – Greenpeace

Потенційно Україна може стати першою у світі післявоєнною країною, відбудованою на ВДЕ