У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії shutterstock

У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії

Ганна Велика

Європейський Союз, лідер у впровадженні ВДЕ, вже виробляє 44% електроенергії з чистих джерел, що значно випереджає світовий рівень.

Відновлювальні джерела енергії минулого року подолали рубіж у 30% завдяки значному зростанню вітрової та сонячної енергетики.

Такі дані оприлюднив енергетичний аналітичний центр Ember у своєму звіті “Глобальний огляд електроенергетики 2024”.

За словами авторів доповіді, скорочення використання викопного палива є "неминучим". Вони проаналізували дані про генерацію електроенергії з 215 країн, включаючи останні дані за 2023 р. для 80 країн, на які припадає 92% світового попиту на електроенергію.

Понад 30% світової електроенергії зараз виробляється з використанням відновлюваних джерел. Значне зростання вітрової та сонячної енергетики допомогло підштовхнути світове виробництво електроенергії до подолання цього рубежу у 2023 р. На даний момент чисті джерела енергії вже допомогли сповільнити зростання споживання викопного палива майже на дві третини за останні 10 років.

У звіті Ember йдеться також про те, що зростання відновлюваної енергетики у світі могло б бути ще вищим у 2023 р., якби не п'ятирічний мінімум виробництва електроенергії з гідроенергетики. Це сталося через посуху в Китаї та інших країнах світу. Чотири країни, які сильно постраждали від посухи – Китай, Індія, В'єтнам і Мексика – забезпечили 95% зростання вугільної генерації.

Минулого року головним світовим постачальником електроенергії була сонячна енергетика. Вона забезпечила вдвічі більше нової енергії, ніж вугілля. Геліоенергетика зберігає свій статус найбільш швидкозростаючого джерела енергії вже 19-й рік поспіль.

"Майбутнє відновлюваної енергетики вже настало. Зокрема, сонячна енергетика розвивається швидше, ніж будь-хто вважав можливим", – каже Дейв Джонс, директор з глобальних досліджень Ember.

Згідно зі звітом, Греція посідає друге місце у світі за часткою сонячної енергії в енергобалансі – 19%, за нею йдуть Угорщина (18%) та Нідерланди (17%). На першому місці опинилася Чилі з майже 20%.

Лідером за темпами розвитку та впровадження ВДЕ є ЄС. Він виробляє 44% електроенергії з відновлюваних джерел, що значно випереджає середньосвітовий показник.

Сара Браун, директор європейської програми Ember, каже, що ЄС тримає першість завдяки "ранньому прийняттю і раннім діям". Вона додає, що Європейський зелений курс відіграв важливу роль у встановленні цілей, розробці політики та забезпеченні інвестицій.

"У вас також є вторгнення в Україну, яке посилило відчуття нагальності переходу на чисту енергетику і відмови від використання викопного палива – не лише вугілля, а й газу, особливо з Росії. Це стало великим поштовхом для прискорення переходу в усьому ЄС", – зазначає Браун.

За її словами, ЄС "дуже близько" до досягнення своєї мети – до 2030 р. забезпечити 72% виробництва електроенергії за рахунок відновлюваних джерел.

Автори звіту впевнені, що ось-ось почнеться нова ера скорочення викидів в енергетичному секторі. Вони прогнозують падіння виробництва викопного палива на 2% цього року, оскільки половина світових економік вже щонайменше 5 років як пройшли пік використання викопних видів палива.

"2023 рік, ймовірно, був поворотною точкою – піком викидів в енергетиці – головним поворотним моментом в історії енергетики. Але темпи падіння викидів залежать від того, наскільки швидко відбуватиметься революція у відновлюваній енергетиці", – таку думку висловив Дейв Джонс, один із співавторів звіту.

Як ЕкоПолітика повідомляла раніше, Україна прагне увійти у топ-10 провідних країн за темпами розвитку ВДЕ.

Читайте також
Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ
Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ

Зокрема введені нецінові критерії, які допоможуть європейським компаніям конкурувати з низькими за ціною китайським пропозиціями

Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ