У Китаї збудують найбільший в світі завод з переробки сміття в енергію gottliebpaludan.com

У Китаї збудують найбільший в світі завод з переробки сміття в енергію

Катерина Бєлоусова

Кругла форма будівлі зменшує площу підприємства

У Китаї в місті Шеньчжень збудують найбільший у світі сміттєспалювальний завод Shenzhen East Waste-to-Energy Plant, який вироблятиме енергію з відходів.

Завод буде спалювати 5000 тонн відходів на день, тобто третину всіх відходів, які утворюють 20 мільйонів жителів міста, повідомляє Gottlieb Paludan Architects.

Завод використовуватиме найсучаснішу технологію спалювання відходів і виробництва електроенергії, а також стане центром освіти для жителів Шеньчженя.

В міжнародному конкурсі на проєктування такого заводу перемогли данські компанії Gottlieb Paludan Architects та Schmidt Hammer Lassen Architects.

Їх проєкт організовує весь завод та допоміжні будівлі, в одну круглу будівлю, порушуючи традиційне прямокутне розташування технічних приміщень. Адже чітка кругла форма зменшує площу підприємства. 

gottliebpaludan.com gottliebpaludan.com

Дах будівлі площею 66 000 м² розраховано на покриття до 44 000 м² сонячних панелей, що забезпечить виробництво ще більшої кількості енергії для міста.

“Завод має на меті продемонструвати виробництво енергії з відходів як важливий технічний процес, який має справу з проблемами зростання кількості відходів, а також з проблемою пошуку більш екологічно чистих способів виробництва електроенергії”, – зазначили в матеріалі.

Нагадаємо, у Китаї рівень найдовшої річки Янцзи сягнув найнижчого показника, для цієї пори року, з початку обліку в 1865 році, що може негативно вплинути на економіку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, столиця Данії Копенгаген не зможе досягти вуглецевої нейтральності до 2025 року через сміттєспалювальний завод Amager Resource Center.

Читайте також
У Полтаві планують виробляти енергію з побутового сміття
У Полтаві планують виробляти енергію з побутового сміття

Проєкт дозволить зменшити використання природного газу на 25-39 млн м3 на рік

На Закарпатті люди протистоять чиновникам у будівництві сміттєспалювальних заводів
На Закарпатті люди протистоять чиновникам у будівництві сміттєспалювальних заводів

Регіональна Закарпатська влада просуває сміттєспалювання в області, як основний підхід управління відходами

Сміттєпереробні заводи в Україні: коли і в яких областях мають з'явитися. Інфографіка
Сміттєпереробні заводи в Україні: коли і в яких областях мають з'явитися. Інфографіка

Розповідаємо, де планують звести завод і на якому етапі будівництво