У Китаї рівень води в річці Янцзи сягнув найнижчого показника за 150 років bloomberg.com

У Китаї рівень води в річці Янцзи сягнув найнижчого показника за 150 років

Катерина Бєлоусова

Зміна клімату, ймовірно, призведе до більш частих і стійких хвиль спеки та посух

У Китаї рівень найдовшої річки Азії Янцзи сягнув найнижчого показника, для цієї пори року, з початку обліку в 1865 році, що може негативно вплинути на економіку.

Зниження рівня води призвело до порушення виробництва електроенергії на багатьох ключових ГЕС, викликавши енергетичний хаос у деяких частинах країни, повідомляє Bloomberg.

Річка в Китаї має довжину близько 6300 км та живить ферми, які забезпечують значну частину продовольства в країні, і величезні гідроелектростанції.

В матеріалі зазначили, що великі міста, зокрема Шанхай, скорочують використання електроенергії. Tesla Inc. попередила про збої в ланцюжку поставок для свого заводу в Шанхаї, а такі компанії як Toyota Motor Corp. і Contemporary Amperex Technology Co., провідний у світі виробник акумуляторів для електромобілів, закрили заводи.

В BloombergNEF підкреслили, що зміна клімату, ймовірно, призведе до більш частих і стійких хвиль спеки та посух. Тому поточні відключення піднімають довгострокові питання щодо залежності Китаю від гідроенергетики, найбільшого джерела чистої енергії в країні, на частку якого у 2020 році припадало близько 18% виробництва електроенергії.

Це загострює проблеми у відродженні економіки, яка вже постраждала від частих блокувань через Covid та кризи власності. 

У той час як виробництво дамб в регіоні Сичуань впало вдвічі, виснажлива спека спричинила зростання попиту на електроенергію приблизно на чверть. 

На думку аналітика BloombergNEF  Ханьяна Вея, дефіцит електроенергії в Сичуані показує, що гідроенергетика, яка зазвичай вважається найстабільнішим відновлюваним джерелом, все ще не така надійна, як вугілля.

Очікується, що нинішня ситуація буде менш болючою, ніж у 2021 році, оскільки найсуворіші заходи були в основному обмежені Сичуанем, який становить лише 5% ВВП країни. 

Однак це може становити загрозу для економіки. Економісти вже погіршили прогноз зростання країни на цей рік до менш ніж 4%, що значно нижче цільового показника уряду в 5,5%.

В Ухані цього літа температура регулярно перевищувала 40 градусів за Цельсієм. 

“У довгостроковій перспективі Китай та решта світу стикаються зі зростаючими проблемами через нестабільні погодні умови”, – зазначили в повідомленні.

Високі температури спричинили висихання річок в Європі, а в Індії – скорочення площ посівів рису на 13%, що загрожує глобальному постачанню продовольства.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європа потерпає від найсильнішої за останні за півтисячоліття посухи. Рівень води у річках знизився настільки, що на поверхню вийшли так звані голодні камені, які пророкують неврожай і голод, а робота річкового транспорту на окремих ділянках стає неможливою.

Читайте також
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років

У Сумах виявили забруднення річки Псел, яка вкрилася білою піною
У Сумах виявили забруднення річки Псел, яка вкрилася білою піною

Забруднення міг спричинити скид недостатньо очищених стічних вод