Голодні камені та зупинка перевезень: як посуха “вбиває” річки Європи bbc.com

Голодні камені та зупинка перевезень: як посуха “вбиває” річки Європи

Катерина Бєлоусова

За роки незалежності в Україні зникли понад 10 тисяч річок

Європа потерпає від посухи, яка може виявитися найсильнішою за останні за півтисячоліття. Рівень води у річках знизився настільки, що на поверхню вийшли так звані голодні камені, які пророкують неврожай і голод, а робота річкового транспорту на окремих ділянках стає неможливою.

Про обміління річок Європи та ситуацію в Україні – читайте далі, в матеріалі ЕкоПолітики.

Низький рівень річкового стоку краще вказує на серйозність нинішньої посухи, ніж загальновживаний дефіцит опадів, адже річки із запізненням реагують на зміни погоди. Спеціалісти не очікують швидкого покращення ситуації.

У Великобританії після тривалої сухої погоди джерело Темзи в графстві Глостершир висохло, і слабка течія зараз помітна лише за 8 км нижче за течією. 

В багатьох європейських країнах існує традиція “голодних каменів”, які позначають критично низький рівень води. У Німеччині та її околицях відомо про 27 каменів, більшість із них у річці Ельбі.

Найстаріша відома згадка про дуже низький рівень води відноситься до 1417 року. Вона була знайдена у річці Шпрее неподалік Берліна.

Історія каменів голоду сягає XV століття. Ранні написи датуються 1417, 1473, 1616, 1654 і 1666 роками.

Багато з цих каменів з різьбленням або іншими творами мистецтва поставили у голодні 1816—1817 роки, які настали після виверження вулкана Тамбора.

heritagetribune.eu

Голодний камінь в регіоні Дечин, Чехія

На таких каменях жителі середньовічної Європи висікали послання своїм нащадкам, попереджаючи їх про небезпеку посухи та голоду через нестачу води. Такі камені з'явилися в Нідерландах, Німеччині та Чехії, у річках Рейн та Ельба.

Низький рівень води в цих річках оголив валуни, на яких видно висічені написи, датовані XV-XVII століттями. На одному з каменів в Ельбі, який вважається найстарішим гідрологічним орієнтиром у Центральній Європі, висічено напис німецькою мовою: "Коли побачиш мене, плач". Цей напис, що попереджає про майбутні біди, датується 1616 роком.

Про зловісну появу "голодного каміння" в європейських річках писали газети в XIX столітті. Наприклад, у 1876 році видання Teplitzer Zeitung опублікувало новину, в якій повідомлялося, що рівень води в Ельбі не перевищує одного метра, і біля берегів з'явилося каміння з невтішними пророцтвами. В ті роки посуха призводила до неврожаю і, як наслідок, масового голоду і смертей. 

У Новий час напис був помічений у 1918 році, коли камінь оголився під час маловоддя, що збігся з голодом Першої світової війни.

Нинішня посуха у Європі викликала помітне обмілення великих річок. В результаті камені, приховані від очей людей протягом століть, виступили з води.

Причина аномальної посухи полягає в тому, що над територією Західної Європи давно вже встановився блокуючий антициклон, який не пускає повітряні маси з Атлантики проникати в глиб континенту. Таким чином, волога обходить західне узбережжя Європи, огинає її з півночі та опускається далеко на сході.

bbc.com

Камінь у річищі німецької річки Ельба, де можна прочитати викарбувану фразу: "Плач, коли побачиш мене"

"Плач, коли бачиш мене". Це можна прочитати на висохлому камені в річці Ельбі. 

У Нідерландах ніколи раніше через Рейн не текло так мало води – приблизно 735 кубічних метрів води на секунду. Навіть під час найнижчої точки 2018 року це показник сягав 855 кубометрів на секунду.

bbc.com

Місто Беусіхем у Нідерландах. До посухи на цьому місці була стоянка для яхт та катерів

Економічні наслідки

Проблеми з водою зараз переживають багато країн. Уряди європейських держав звернулися до громадян з проханням ощадливо витрачати воду, адже нинішня посуха ставить серйозне питання щодо водопостачання на всьому континенті.

Окрім того, падіння рівня води поставить під питання логістичні ланцюжки в Західній Європі, оскільки транспортування річками стане проблематичним і навіть взагалі неможливим. Наприклад, головна транспортна артерія Європи – річка Рейн ледве може впоратися з транспортуванням вугілля, що призведе до гострої нестачі сировини на теплових електростанціях.

Однак у Франції ситуація може бути ще складнішою, оскільки температура води в річках не дозволяє ефективно її застосовувати для охолодження на АЕС. Тому французам доводиться скорочувати обсяги виробництва електроенергії на атомних станціях.

Аномальна спека на більшій частині Європи негативно позначається на виробництві харчових продуктів, енергії, питної води та дикої природи.

Наприклад в Італії потік пересохлої річки По, найдовшої в країні, впав до однієї десятої від звичайної швидкості, а рівень води на 2 метри нижче норми. Через відсутність тривалих опадів у регіоні з листопада виробництво кукурудзи та рису для різотто сильно постраждало. На долину По припадає 30-40% сільськогосподарського виробництва Італії. Близько 60% врожаю рису може бути втрачено, оскільки поля висихають і псуються морською водою, яку “всмоктує низька річка”.

bbc.com

Русло річки Гардіана на заході Іспанії, 16 серпня

Ситуація в Україні 

За роки незалежності в Україні зникли понад 10 тисяч річок. 

Дослідження показують, що до кінця століття в більшості басейнів України річковий стік значно зменшиться: 

  • У басейні Західного Бугу стік може зменшитися в середньому від 28% до 30% в усі місяці, крім лютого; найбільше зниження очікується восени (до 32 %).  
  • У басейні Дністра за "жорстким" сценарієм на кінець століття очікується катастрофічне зниження стоку – в окремі місяці до 36-38%. 
  • Зменшення водного стоку басейну річки Прип’ять перебуватиме в діапазоні 12–23%, однак зменшення стоку в період літньої межені може сягнути 37%.  
  • У басейні Десни значних змін не прогнозується, а от у січні-березні річковий стік, навпаки, може зрости від 28% до 45%; в інші місяці очікується незначне зменшення стоку.  
  • У басейні Південного Бугу наприкінці століття очікується суттєве зниження середнього річного стоку – до 30 %, а в окремі місяці аж до 45%.
  • У басейні Дніпра передбачається зниження водного стоку в середньому до -20% (і до 24% влітку), із січня по березень можливе невелике збільшення. 

За прогнозами фахівців Національної академії наук річка Дніпро внаслідок забруднення хімічними речовинами за 300 років може перетворитися на пустелю.

Причини обміління малих річок України:

  • глобальне потепління;
  • вирубування лісів;
  • забруднення біотопу хімічними речовинами;
  • забруднення ґрунтів та вод;
  • виїмка ґрунту з річища

Також на річки негативно впливають греблі та ГЕС.

Екологиня Тетяна Лампіка пояснила, що нтенсивні бойові дії, які продовжуються на території України, суттєво вплинуть на забруднення водойм та проблеми із наповненням річок. Чисельні руйнування мостів призведуть до зупинення течії та цвітіння водойм, а велика кількість поховань матиме вплив у контексті отруєння грунтових вод, повідомляє УНН.

Нагадаємо, Європа потерпає від сильної посухи, яка може виявитися найгіршою за останні 500 років, що призводить до висихання річок.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Німеччині обміління річки Рейн спричинило підвищення цін на вантажоперевезеня.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років