У Києві живодери залишають отруту біля екобоксів

У Києві живодери залишають отруту біля екобоксів

Олена Яценьо

Волонтери здають пластик в обмін на корм для безхатніх тварин, а догхантери побачили в цьому засіб для живодерства

Столичні догхантери почали розставляти миски з отрутою біля благодійних автоматів "Япомогабокс", які видають корм в обмін на пластикові пляшки.

Про новий спосіб живодерів труїти бездомних тварин розповіли на фейсбук-сторінці проєкту "Япомогабокс".

Зазначається, що догхантери Києва на чолі з горезвісним живодером Олексієм Святогором створили нову спільноту в соцмережі "Фейсбук" під назвою "Адреси Доброти" та використовують волонтерську ініціативу "Япомогабокс" для своїх особистих протиправних цілей.

У спільноті живодери діляться адресами місць проживання безпритульних тварин, роздають смертельні поради та називають себе "справжніми волонтерами", мовляв, убиваючи тварин, вони їх рятують.

Зокрема, псевдоволонтери вибрали для отруєння тварин місця, де встановлено екологічні бокси. Поруч вони ставлять миски з водою, у яку додають антифриз, щоб вона, за їхніми словами, "не замерзла".

Творці проєкту "Япомогабокс" наголосили, що жодних мисок біля боксів із кормом бути не повинно. Команда не годує безпритульних тварин біля автоматів.

"Якщо ви бачите поряд із боксом миску з будь-чим – це провокація. Терміново викидайте її у смітник!" – ідеться в повідомленні.

Безхатніх тварин же волонтери годують кормом у спеціально відведених місцях, не називаючи конкретних локацій, щоб уникнути догхантерів і захистити кішок із собаками.

Небайдужих також попросили повідомляти в разі, якщо помітили біля "Япомогабоксів" щось дивне або коли є несправності в роботі, оскільки це може бути справою рук догхантерів.

Наприклад, нещодавно догхантери прийшли вночі до одного з боксів, розмалювали контейнер і пошкодили його зсередини.

Автор проєкту "Япомогабокс" Руфат Раїмов сказав, що до поліції звертатися не будуть, бо не бачать у цьому сенсу.

"Скільки було судових справ, їх (догхантерів. – Ред.) виправдовували" – зазначив Раїмов.

Натомість для захисту боксів від подальших нападів планують залучити охоронне агентство. Також серед населення проводитимуть додаткові інформаційні роботи для запобігання випадкам отруєння бездомних тварин.

Нагадаємо, що у 2021 році проєкт "Япомогабокс", який в обмін на пластикові пляшки видає корм для безхатніх тварин, зумів переробити майже 20 тисяч тонн пластику.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України