У Києві загорівся екопарк "Осокорки". Фото та відео з місця

У Києві загорівся екопарк "Осокорки". Фото та відео з місця

Катерина Бєлоусова

Екоактивісти підозрюють, що пожежа сталася через підпал, щоб розширити забудову

У Києві близько 17:00 у вівторок, 5 березня, на території екопарку "Осокорки" сталася пожежа, яка охопила близько 3 гектарів очерету та травʼяного настилу у заказниках "Осокорківські луки" та "озеро Тягле”.

30 рятувальників за допомогою дронів, болотоходу та іншої спецтехніки гасили пожежу близько 7 годин, тобто до півночі, повідомляє КМДА.

Зазначається, що спершу вогнем охопило приблизно 500 кв. м території, але згодом масштаби полумʼя збільшилися.

Заступник голови КМДА Володимир Прокопів та представники департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА звернулися до поліції з проханням провести розслідування обставин пожежі та у випадку встановлення факту підпалу притягнути винних до відповідальності. 

“Наразі ще зарано робити висновки, але вже зараз зрозуміло, що завдано величезної шкоди довкіллю”, – написав начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Екоактивісти підозрюють, що пожежа повʼязана зі скандальним забудовником Stolitsa Group, адже загоряння сталося на сусідній з забудовою ділянці, яку захищають волонтери.

У спільноті зазначили, що нещодавно активістам погрожували. Так невідомі писали у їхній чат про підпал, але потім видалили повідомлення. Активісти припускають, що палії знищили все живе, щоб потім було легше розширити будівництво.

facebook.com/groups/OsokorkyWetlandPark

“До аргументу "там нема природи, там все згоріло, хай краще будинки будуть" 3, 2, 1, – написала депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова. – Громада підозрює в замовних діях забудовника Stolitsa Group, який намагається знищити і забудувати 200 га останньої зеленої зони на Осокорках”. 

Вона підкреслила, що у Києві систематично виникають пожежі на заповідних територіях та в історичних будівлях.

Координаторка програм в Європейського кліматичного фонду в Україні Ірина Ставчук наголосила, що екопарк міг би стати сучасним природним парком та місцем дикої природи. Це особливо актуально для таких щільно забудованих мікрорайонів як Позняки та Осокорки.

“На тих Позняках людям дихати нічим і, окрім висоток і запаркованих машинами дворів, немає куди оку зачепитися. Але ні, треба забудувати останні осередки природи і місця для відпочинку”, – написала вона.

Нагадаємо, у Києві на узбережжі у ландшафтному заказнику "Озеро Тягле" облаштували звалище будівельних відходів. Раніше велику площу озера засипали будівельним сміттям та почали прокладати через нього дорогу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко заявив, що за останні 3 роки у Києві забудовники 10 разів робили замах на заповідні об'єкти.

Читайте також
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні

Внаслідок пожежі гинуть рідкісні види рослин та тварин, а продуктами горіння забруднюється атмосфера

У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами
У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами

Площа вигорілих територій удвічі перевищує площу Люксембургу

На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин
На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин

Були залучені 125 чоловік та 17 одиниць техніки

Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%
Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%

Рятувальники нагадують алгоритм дій у разі виникнення лісових, степових, торф’яних пожеж