У Києві за 35 мільйонів гривень будуть рятувати від висихання озеро Синє

У Києві за 35 мільйонів гривень будуть рятувати від висихання озеро Синє

Катерина Бєлоусова

Якщо порятунок озера відкласти – це може призвести до його остаточної втрати

У Києві на порятунок від висихання озера Синього, що поблизу житлового масиву “Виноградар”, виділять близько 35 мільйонів гривень, однак тендер проведуть вже у 2024 році.

Це буде третій  тендер на роботи з розчистки озера, а перші два – не відбулися, розповів генеральний директор комунального підприємства "Плесо" В'ячеслав Савицький в інтервʼю для Інформатор.

Він пояснив, що тендер 2021 року на близько 96 мільйонів гривень враховував і благоустрій прилеглої території. Однак громада розкритикувала такі витрати під час повномасштабної війни. 

“Землю навколо озера збирається оформити на себе "Київзеленбуд". Тому ми розділимо тендер. Я згоден, що питання доріжок і альтанок не на часі. Тому ми проведемо окремий тендер на розчистку озера аби врятувати водойму”, – сказав Савицький.

Він пояснив, що озеро планують розчистити на глибину 5 м для розкриття ґрунтових джерел. Це створить додаткове джерело наповнення та покращить екологічний стан Синього. Однак лише на виїмку ґрунту у північній частині озера потрібно 45 днів за сприятливих погодних умов та роботі спецтехніки у дві зміни.

“До кінця року не встигнемо, тому наступного року проведемо новий тендер. Його скоректують”, – сказав голова КП “Плесо”, додавши, що вартість тендера скоригують через зростання цін.

За його словами, якщо порятунок озера відкласти до перемоги, це може призвести до його остаточної втрати. 

Зазначається, що за останні 40 років Синє дуже сильно обміліло. У травні 2023 року його площа суттєво зменшилася, а з’єднувальна протока пересохла зокрема через зміну клімату та водопониження через будівництво житлового масиву та автомобільних доріг. У серпні у КМДА заявляли, що розподіл коштів на відновлення озера вже погодили. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у жовтні у Києві висохло унікальне озеро Синє що у Подільському районі поблизу житлового масиву Виноградар. У травні його розчистку та благоустрій  внесли до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. В КМДА обіцяли докласти всіх зусиль, щоб врятувати цю унікальну водойму.

Теги: ,
Читайте також
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото

Правоохоронці для достовірності опечатали відібрали проби для аналізу води

У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти
У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти

На березі озера побудували котеджі під виглядом нежитлових приміщень

У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото
У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото

Комунальники встановили захисні бони та засипали витік сорбентом