У Києві та області оголосили надзвичайний рівень пожежної небезпеки mepr.gov.ua

У Києві та області оголосили надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Валентина Гембарська

Розмір штрафу за спалювання трави коливається від 3060 до 6120 гривень

15-17 серпня в Києві та по всій області очікується надзвичайний рівень пожежної небезпеки, тому жителів категорично  закликали не спалювати суху траву та залишки рослинності.

Про це повідомили в Київській міській державній адміністрації. Там нагадали, що під час воєнного стану заборонено відвідувати столичні ліси – як пішки, так і за допомогою транспортних засобів, зокрема і велосипедів.

"Частина лісових територій була зоною бойових дій, і там можуть залишатись вибухонебезпечні предмети. Це несе ризики не лише для громадян, але й для вогнеборців у разі пожежі. Також мешканці мають дотримуватись заходів пожежної безпеки, під час перебування зокрема на заплавах річок і присадибних ділянках, не спалювати стерню, сміття та залишки рослинності", — сказано в повідомленні.

Також варто відзначити, що у разі перевищення денної температури повітря понад +28°С в Києві з 10:00 до 22:00 обмежуватимуть в’їзд та пересування містом великогабаритного автотранспорту вагою понад 24 тонни і навантаженням на вісь понад 7 тонн.

Небезпека спалювання сухої трави

Під час спалювання сухої трави у повітря виділяється велика кількість небезпечних речовин — бензопірен, діоксини та важкі метали. Вони негативно впливають на довкілля та можуть призводити до проблем зі здоров'ям у людей. Також спалювання листя призводить до забруднення атмосфери, води та ґрунту. Небезпека полягає в тому, що це може перерости у неконтрольоване горіння.

Спалювати листя забороняє низка законів, а Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає за це покарання у вигляді штрафу.

Розмір штрафу за таке правопорушення коливається від 3060 до 6120 гривень для осіб, від 15300 до 21420 гривень для держпосадовців.

Як повідомляла ЕкоПолітика, на Львівщині лише за одну добу, 23 березня, рятувальники гасили 39 пожеж сухої трави, які знищили понад 4 га сухостою.

Читайте також
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні

Внаслідок пожежі гинуть рідкісні види рослин та тварин, а продуктами горіння забруднюється атмосфера

У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами
У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами

Площа вигорілих територій удвічі перевищує площу Люксембургу

На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин
На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин

Були залучені 125 чоловік та 17 одиниць техніки

Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%
Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%

Рятувальники нагадують алгоритм дій у разі виникнення лісових, степових, торф’яних пожеж