У Києві можуть забудувати 21 озеро bigkyiv.com.ua

У Києві можуть забудувати 21 озеро

Олена Яценьо

За даними КЕКЦ, кожне третє озеро в Києві вже частково забудовано

Незабаром у Києві можуть засипати й забудувати 21 озеро.

Про це інформують на сторінці Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) в соціальній мережі Facebook.

"Ніщо не зупиняє окупантів-забудовників, які озера планують забудувати: ні міська влада, яка погоджує їм забудову, ні міські депутати, які в минулі роки проголосували за такі рішення із забудови, ні київські мери, які такі рішення підписували", — написали активісти.

Зокрема, нагадали, що 2005 року Київська міська рада затвердила рішення про передачу в оренду на 15 років 176 га території озер Небреж, Мартишев і Тягле і сусідніх із ними лугів під забудову. Проте озеро Тягле активістам КЕКЦ спільно з депутатами вдалося врятувати — там створили заказник, тому забудовувати озеро тепер не будуть.

Нині загроза забудови висить над такими київськими озерами:

1. оз. Качин у Дарницькому районі. Передано у власність. Кілька років тому озеро вже намагалися забудувати й частково встигли засипати.

2. оз. Вирлиця, Дарницький район. Будівельна фірма "Мрія-Інвест" планує забудувати частину озера під ТРК. У травні цього року на ньому вже працювали бульдозери.

"Нині забудовники активно поширюють у ЗМІ брехливі матеріали проти захисників озера, а також те, що нібито озеро забудовник хоче не забудувати, а "упорядкувати". Зрозуміло, за допомогою бетону", — зазначили в КЕКЦ.

3. оз. Малий Небреж, Осокорки. Віддано під забудову. Навколо озера вже споруджено залізний паркан. Забудовники — ТОВ "Будеволюція" і ТОВ "Контактбудсервіс".

4. Озеро без назви біля озера Малий Небреж, Осокорки. Віддано під забудову. Навколо озера вже споруджено залізний паркан. Забудовники — ТОВ "Будеволюція" і ТОВ "Контактбудсервіс".

5. Озеро без назви на початку вул. Малевича. Приватна власність забудовників. Планується будівництво ТРЦ. Навколо озера вже споруджено залізний паркан.

6. оз. Небреж, Осокорки. У 2005 році його віддали під забудову.

7. оз. Мартишев, Осокорки. У 2005 році віддано під забудову.

8. оз. Цибулеве біля Затоки Верблюд. Віддано під забудову котеджами.

9. оз. Лукреція біля Лисої гори. Віддано під забудову. Частково вже засипано.

10. Озеро Миколаєва. Віддано у приватну власність під ведення сільського господарства.

11. Совські ставки загальним числом 10 штук. За інформацією КЕКЦ, їх віддали під забудову олігархові Боленку.

12. оз. Біле. Планується частково забудувати.

За даними В. Вишневського, автора книги "Водойми Києва", за ХХ століття і початок ХХІ століття в Києві зникло 35 озер і близько десятка ставків. Зокрема, озеро Ковтун у Дарницькому районі Києва біля вул. Здолбунівської було знищено 2017 року внаслідок забудови. Приблизно тоді ж від забудови постраждало й озеро Ковтуб на Позняках. Ще одне озеро без назви було знищено будівництвом гіпермаркету "Метро" в районі вул. С. Бандери. Водночас озеро Гарячка перетворили на відстійник відходів.

Загалом, згідно з дослідженнями КЕКЦ, кожне третє озеро в Києві частково забудовано, а на кожне друге здійснювали замах забудовники.

В організації вважають, що з таким становищем не можна миритися.

"Потрібно терміново домагатися скасування оренди озер під будівництво, а озера і ставки, що потрапили в приватне володіння, викуповувати за кошт міського бюджету", — упевнені екоактивісти.

Також наголосили на великому значенні озер для столиці, не тільки як місця для відпочинку киян та проживання тварин, але й для клімату.

"В епоху глобального потепління озера зменшують температуру, пом'якшують клімат. Вони стають просто незамінними. Крім усього іншого, усі 200 озер і ставків Києва є його чудовим блакитним намистом, своєрідним київським брендом. Жодна столиця Європи не має такого чуда — 200 озер", — зазначили в КЕКЦ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Дарницькому районі Києва, який розташований біля села Бортничі, на озері Вітовець активно добувають пісок, що призводить до знищення водойми.

Теги: ,
Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького