У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації shutterstock

У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації

Катерина Бєлоусова

Київ та NEFCO співпрацюють з 2014 року та разом реалізували десятки проєктів комплексної та часткової енергомодернізації

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв заявив, що Київ отримає €1 мільйон на енергоефективні проєкти, зокрема у дитячих садочках, школах та лікарнях.

Грантові кошти залучили від Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO), передає Вечірній Київ.

"У питанні енергомодернізації закладів соціальної сфери нам допомагають міжнародні партнери, зокрема NEFCO, який надає грантові кошти. Адже, крім економії, надзвичайно важливим є створення комфортних і безпечних умов”, – сказав Пантелеєв.

Він пояснив, що окрім технічних заходів важливо впроваджувати систему диспетчеризації. Вона дозволяє дистанційно регулювати постачання тепла і не витрачати його марно. Наприклад під час канікул чи на вихідних опалення можна зменшити до технічно прийнятного мінімуму.

Пантелеєв додав, що у Києві активно впроваджується на практиці механізм ЕСКО-договорів, коли до енергоефективних заходів в дитячому садочку чи школі залучаються приватні інвестиції.

"Вкладені кошти інвестор повертає завдяки економії на енергоресурсах. Тобто всі зацікавлені в тому, щоб проєкт мав якомога вищу енергоефективність. Інвестор швидше повертає вкладені кошти, а школа чи дитсадок отримує економію та комфортні умови для дітей”, – розповів він, зазначивши, що це дозволяє економити бюджетні кошти за комунальні послуги в закладах соціальної сфери.

В матеріалі додали, що Київ співпрацює з NEFCO з 2014 року. За цей час вдалося реалізувати десятки проєктів комплексної та часткової енергомодернізації в закладах соціального спрямування.

Нагадаємо, представники World Economic Forum, “Київ Цифровий” та Deloitte провели установчу зустріч, ключовою темою якої було створення у Києві найбільшого енергонезалежного хабу в Центральній та Східній Європі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейська комісія оприлюднила оновлену Директиву з енергоефективності 2023/1791, яка запроваджує принцип "енергоефективність перш за все" в енергетичній та неенергетичній політиці.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"