Київ хочуть перетворити на найбільший енергонезалежний хаб у Європі

Київ хочуть перетворити на найбільший енергонезалежний хаб у Європі

Катерина Бєлоусова

Відбудова Києва повинна враховувати еволюцію енергетичної системи

Представники World Economic Forum, “Київ Цифровий” та Deloitte провели установчу зустріч, ключовою темою якої було створення у Києві найбільшого енергонезалежного хабу в Центральній та Східній Європі.

Розумна енергетика та розумні мережі стануть одним із основних застосувань системи, над якою працюють ці фахівці, передає Вечірній Київ.

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв наголосив, що ключовими складовими розвитку Києва були і є енергетична сталість та ефективність.

"В останні кілька років у Києві виконали тисячі енергоефективних проєктів у будівлях — житлових будинках, дитячих садках, лікарнях, що дозволили знизити енергоспоживання в них. Із початком війни розробка рішень для більш гнучкого функціонування енергосистем та посилення фізичного захисту енергетичної інфраструктури стали актуальними як ніколи”, — сказав він. 

Зазначається, зустріч була присвячена тому, як підвищити енергетичну сталість міста завдяки стратегічного впровадження цифрового двійника міста. Фахівці компанії та представники з державного та приватного секторів обговорили та надали ключові рекомендації щодо того, як:

  • перетворити Київ на місто з нульовим рівнем енергоспоживання;
  • підтримувати сталу та стабільну критично важливу інфраструктуру.

"Під час повномасштабного вторгнення було пошкоджено критично важливу енергетичну інфраструктуру для постачання, виробництва та передачі електроенергії. Тому зусилля з післявоєнної відбудови Києва повинні враховувати еволюцію енергетичної системи та сценарії реагування як на зовнішні загрози, так і на сталі енергетичні рішення для міста", — сказав радник мера Києва Олег Половинко.

Зазначається, що Київ планують перетворити на найбільший вуглецево-нейтральний хаб у Центральній та Східній Європі, завдяки найкращим цифровим можливостям на основі:

  • відкритих даних;
  • штучного інтелекту для створення цифрового двійника, який зможе надавати важливу внутрішню інформацію та найкращу підтримку енергетичним рішенням

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві багатоповерхівка в Оболонському районі увійшла в ТОП-10 найкращих енергоекономних будинків Європи.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького