У Києві два озера на лівому березі стали захищеними від забудови kmr.gov.ua

У Києві два озера на лівому березі стали захищеними від забудови

Олена Яценьо

Це допоможе зберегти біорізноманіття

Два київські озера – Заплавне в Дарницькому районі й Малинівка у Дніпровському – отримали охоронний статус ландшафтних заказників місцевого значення.

Рішення про створення нових природоохоронних об'єктів у столиці 14 травня ухвалила Київрада, ідеться на її офіційному вебсайті. Ініціативи підтримали 61 і 63 депутати відповідно.

Тепер водойми та їхні прибережні території захищено від забудови. Наприклад, для озера Малинівка захисна смуга становить 4 гектари.

Орієнтовна площа природної території "Озеро Заплавне" – 70,8 гектара.

"Озеро Заплавне є одним із найбільших у Києві. Територію об'єкта заселяють три види амфібій, зокрема зелена ропуха та гостроморда жаба, які охороняються Бернською конвенцією. Ця територія також є місцем гніздування 11 видів птахів, значна кількість яких є рідкісними або такими, що зникають. Враховуючи те, що кількість водно-болотних угідь, які придатні для відпочинку мігруючих водоплавних птахів в Україні наразі різко скорочується, потрібно уможливити знищення цієї території", – зазначив депутат Київської міської ради Денис Москаль.

За його словами, оголошення ландшафтним заказником місцевого значення унеможливить забудову зеленого масиву цієї місцевості, сприятиме оздоровленню довкілля, забезпечить ефективне функціонування коридорів екологічної мережі міста Києва та створить умови для збереження цінних природних комплексів та угрупувань рідкісних рослин і тварин.

Також депутат наголосив, що озеро Малинівка – це натуральне евтрофне озеро, яке охороняється згідно з додатком до резолюції Бернської конвенції. Водойма також має велике значення у формуванні мікроклімату району.

"Потрібно зберегти ландшафтне, ботанічне та зоологічне різноманіття цінного природного комплексу озера Малинівка та його прибережної захисної смуги на території Дніпровського району. Територія об'єкта є місцем проживання трьох видів амфібій, водночас середовищем для гніздування багатьох видів птахів, значна кількість яких є рідкісними або такими, що зникають", – зазначив Москаль.

Як додав депутат, проєкт розробили науковці організації "Благодійний фонд Дніпровського району міста Києва "Київський еколого-культурний центр".

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що гору Юрковицю в Києві планують оголосити ландшафтним заказником місцевого значення.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького