У Херсоні міфи про сміття розвіюють за допомогою сортувального туризму Shutterstock

У Херсоні міфи про сміття розвіюють за допомогою сортувального туризму

Олена Яценьо

Найбільший попит мають сімейні екскурсії

У Херсоні на базі сортувального центру, який працює на вулиці Робочій понад чотири місяці, проводять екскурсії із сортування відходів.

Ідея сортувального туризму виникла майже відразу, розповіла голова громадської організації "Екологічні новини" Ольга Машкова газеті "Новий день".

Нагадаємо, що місцевий центр із сортування сміття приймає близько 40 видів відходів. За словами екоактивістів, тільки за перший місяць роботи прийняли понад 2 тонни сміття.

Окрім того, пункт прийому відходів має й освітньо-виховну функцію, адже основна його мета – навчити правильного поводження зі сміттям. Відвідувачам розповідають, як потрібно позбуватися відходів і як робити дружні до довкілля закупи.

Від багатьох речей, які не переробляються, можна відмовитися або знайти екологічну альтернативу. Наприклад, є мочалка, яку роблять із люфи (овочу, який вирощують на Херсонщині. – Ред.). Місцеві пояснили, що відповідна альтернатива подобається багатьом, а дехто навіть акцентував на "шовковистості" рук після її використання. На її вирощування потрібні ґрунт, вода, сонце та праця – жодних шкідливих для довкілля відходів не буде.

Місцеві жителі активно відвідують центр, приносячи сюди вторинну сировину – відсортовану чи ні. Тим, хто прийшов перший раз, співробітники допомагають відсортувати відходи.

Відсортований непотріб відправляють на перероблювання або утилізацію. Проте більшість херсонського сміття все ж потрапляє на полігон за містом. Щодня туди вивозять кількасот тонн відходів.

Як розповіли в центрі, найбільший попит мають сімейні екскурсії із сортування сміття.

Дві екскурсії, "Сортування – міфи та курйози" для дорослих та "Херсон сортує – місто рятує" для дітей започаткувала екоекспертка Ольга Машкова. Жінка 10 років викладала туристичну дисципліну в одному з вишів, відтак про створення екскурсійного сегменту знає більше, ніж будь-хто.

"Сортуючи сміття в межах громадської ініціативи, зіштовхнулися з низкою запитань від людей. Виявилося, що в нас не знають, як сортувати. Ми вирішили, що потрібно відповідати на ці запитання, і так буде більше охочих сортувати. До речі, часто говорять – треба вчити дітей, так от ми вважаємо – треба вчити всіх. Адже сортування, екологічна свідомість, екологічна культура потрібні всім", – розповіла Ольга Машкова.

Як писала ЕкоПолітика раніше, на компостувальній станції у Львові відбулася екскурсія "Як органіка отримує друге життя?" в межах "Майстерні міста 2021".

Читайте також
У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото
У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото

Зібрану вторсировину відправлятимуть на переробку, а гроші – на благодійність

Куди у Хмельницькому здати лампи, батарейки та ліки: адреси та графік
Куди у Хмельницькому здати лампи, батарейки та ліки: адреси та графік

Це сміття не можна викидати в загальний контейнер, адже воно вкрай негативно впливає на довкілля

У селі на Сумщині відкрили благодійну станцію сортування сміття
У селі на Сумщині відкрили благодійну станцію сортування сміття

Станція знаходиться на вул. Довженка, 1 біля магазину "Берізка"