У харківському лісопарку зрубали пів сотні дерев заради незаконного елітного маєтку

У харківському лісопарку зрубали пів сотні дерев заради незаконного елітного маєтку

Катерина Бєлоусова

Харківʼяни звернули увагу на чергову забудову в рекреаційній зоні в середені жовтня, довкола якої були встановлені таблички з написом "Обережно міни"

У Харкові в лісопарку незаконно зрубали 50 кленів та декілька дубів для незаконного будівництва приватного маєтку.

Міський голова Харкова Ігор Терехов підкреслив, що на будівництво немає жодного дозволу і воно буде зупинено, повідомляє Харківська міська рада в Telegram.

Терехов також звернувся до поліції із відповідною заявою.

В Укрінформ повідомили, що на будівельний майданчик поблизу колії дитячої залізниці в лісопарку містяни звернули увагу ще в середині жовтня 2022 року. 

“В соціальних мережах почали з’являтися відповідні фото. Харків'яни були обурені черговою елітною забудовою в рекреаційній зоні, крім того, довкола було встановлено таблички з написом "Обережно міни", аби люди оминали будівельний майданчик стороною”, – йдеться в матеріалі.

Окрім того, поруч із незаконною забудовою готуються до будівництва дороги через лісопарк.

"Необхідність у цій дорозі назріла давно. Наразі ми ведемо підготовчі роботи у районі дитячої залізниці. Інформація про те, що там планується звести будинок, не відповідає дійсності. Дитяча залізниця не постраждає", – сказав заступник Євгеній Водовозов.

За його словами, будівництво дороги розпочнеться не раніше наступного року.

Однак депутатка Харківської міської ради Ірина Гончарова-Багалій у наголосила, що будувати дорогу міськрада планує на території об'єкта природно-заповідного фонду Сокольники-Помірки.

Як відомо, на території харківського лісопарку знаходяться три природоохоронні об'єкти:

  • Сокольники-Помірки – ботанічна пам'ятка природи місцевого значення площею близько 163 га;
  • Помірки – ботанічна пам'ятка природи місцевого значення площею біля 120 га;
  • Сокольники-Помірки – регіональний ландшафтний парк площею 1104,6 га, де зустрічаються червонокнижні види рослин і тварин.

В матеріалі підкреслили, що у 1987 році площа лісопарку складала 2385 га, а у 2009 – вже 2060 га. Площа скоротилася внаслідок активної забудови, яка відбулася завдяки так званій “кооперативній схемі” (безкоштовне надання міськрадою житлово-будівельним кооперативам земельних ділянок).

Автори також зазначили, що у травні 2010 року в лісопарку почали прокладати 4-рядну дорогу від вул. Сумської до вул. Новгородської, через що необхідно було знищити сотні дерев. Дії влади, яку тоді очолював мер Геннадій Кернес, викликали спротив громадськості.

“Протистояння тривало 20 діб. Люди захищали дерева тілами, терпіли побиття. Після всеукраїнського розголосу були організовані “громадські слухання”. До зали змогли потрапити та взяти участь у голосуванні вкрай мало захисників парка, тож зрештою міська влада перемогла, завдяки силі та адміністративному ресурсу”, – зазначили вони.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд визнав винним ексдиректора держпідприємства "Гутянський лісгосп", що на Харківщині, Віктора Сису в спробі підкупу детектива Національного антикорупційного бюро.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Вінниччині прокуратура повідомила про підозру 5 посадовцям з керівництва облуправління лісового та мисливського господарства та "Крижопільського лісового господарства" у перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. Їх підозрюють у незаконних рубках дерев на суму близько 87 мільйонів гривень.

Читайте також
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому

Через обстріл нафтобази у річки потрапило близько 3 тисяч тонн нафтопродуктів

Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер
Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер

Виробництво дешевої “зеленої” електроенергії дозволить заощадити гроші для відбудови

Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів
Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів

Екопарк з перших днів повномасштабного вторгнення перебував під ворожими обстрілами

У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева
У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева

Такий “догляд” за деревами поширений в багатьох містах України