У Фінляндії запустили піщану батарею, яка зберігатиме тепло для зими bbc.com

У Фінляндії запустили піщану батарею, яка зберігатиме тепло для зими

Катерина Бєлоусова

Дослідницькі групи активно розглядають пісок як життєздатну форму акумулятора для екологічної енергії

У Фінляндії в місті Канкаанпяа на електростанції Vatajankoski встановили першу в світі "піщану батарею", яка може накопичувати “зелену” енергію та використовувати її через кілька місяців для опалення будинків.

Таку технологію розробила команда фінських інженерів Polar Night Energy, повідомляє BBC.

Накопичувач використовує 100 тонн будівельного піску низького сорту, який нагрівається до температури близько 500C в резервуарі типу силос.

bbc.com

Недорога електроенергія нагріває пісок за допомогою резистивного нагрівання, що генерує гаряче повітря, яке циркулює в піску за допомогою теплообмінника.

Пісок є дуже ефективним середовищем для зберігання тепла і мало втрачає його з часом. Пристрій може підтримувати температуру піску протягом кількох місяців.

Отже, коли ціни на енергію вищі, батарея розряджає гаряче повітря, яке нагріває воду для системи централізованого опалення, яка потім подається по домівках, офісах і місцевому басейну.

bbc.com

В матеріалі зазначили, що Фінляндія отримувала більшу частину газу з росії, однак після рішення країни приєднатися до НАТО рф припинила постачання газу та електроенергії.

“Занепокоєння щодо джерел тепла та світла, особливо з огляду на довгу холодну фінську зиму, хвилює як політиків, так і громадян”, – йдеться в повідомленні.

Однак піщана батарея може вирішити деякі проблеми. Адже додавання більшої кількості відновлюваних джерел енергії до електричної мережі також означає, що потрібно збільшити кількість інших джерел енергії, щоб збалансувати мережу. Оскільки занадто велика або занадто мала потужність може призвести до збою.

Зазвичай для накопичення “зеленої” енергії використовують літієві акумулятори. Однак вони дорогі, займають значну фізичну площу й можуть витримувати лише обмежену кількість надлишкової енергії.

Зберігання “зеленої” енергії у вигляді тепла в довгостроковій перспективі також є величезною можливістю для промисловості, де більшість технологічного тепла, яке використовується в харчових продуктах і напоях, текстилі або фармацевтиці, походить від спалювання викопного палива.

Інші дослідницькі групи, такі як Національна лабораторія відновлюваної енергії США, активно розглядають пісок як життєздатну форму акумулятора для екологічної енергії. Але фіни є першими з робочою, комерційною системою, яка поки що працює добре.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Німеччині біля Берліну будують 45-метрову вежу для зберігання 56 млн літрів гарячої води.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності