У Берліні на дахах усіх будинків встановлять сонячні панелі Shutterstock

У Берліні на дахах усіх будинків встановлять сонячні панелі

Місто має намір забезпечувати 25% потреб електрики за допомогою енергії сонця

Сенат Берліна схвалив проєкт місцевого закону про обов'язкове використання сонячної енергії (Solargesetz), у межах якого на дахах усіх новобудов і старих будинків встановлять сонячні панелі.

Як повідомляє RenEn, 18 лютого 2021 року його схвалили на Раді керівників муніципалітетів. Тепер законопроєкт буде передано в Палату представників для обговорення й остаточного затвердження.

Берлін хоче "більш ефективно використовувати великий сонячний потенціал", щоб забезпечувати 25% потреб столиці в електроенергії за допомогою сонячної енергії не пізніше ніж у 2050 році.

Така мета була сформульована в Плані заходів із розвитку сонячної енергетики в столиці ФРН "Masterplan Solarcity", затвердженому торік. Було підраховано, що для досягнення цієї мети буде потрібно 4,4 ГВт сонячних електростанцій.

Закон наказує, що на дахах новобудов, а також теперішніх будівель, покрівля яких підлягає реконструкції, повинні бути встановлені фотоелектричні генерувальні установки. Вимоги поширюється на покрівлі площею понад 50 метрів.

Під сонячні електростанції має бути відведено не менш як 30% загальної площі покрівлі новобудов і не менш ніж 30% чистого (нетто) площі покрівлі теперішніх будівель. Однак встановлена ​​потужність не повинна перевищувати трьох кіловат для житлових будинків із максимум двома квартирами й шести кіловатів для житлових будинків із більш ніж двома квартирами й нежитлових будівель. Це гарантує, що інші варіанти використання даху залишаться можливими. Великі зелені дахи також можна легко комбінувати з фотоелектричними системами, зазначається в заяві.

Закон про сонячну енергію передбачає винятки, наприклад, якщо дах виходить на північ або якщо технічно неможливо встановити систему. Замість фотоелектричних установок на даху також можуть побудувати покрівельні сонячні теплові системи або фасадні фотоелектричні. Якщо зобов'язання зі встановлення сонячної системи призведе "до невиправданих ускладнень через особливі обставини", може бути подано заяву про звільнення.

Закон почне діяти з 1 січня 2023 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика, сонячні дахи від Tesla почнуть продавати в Європі і Канаді цього року.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності