У 2022 році прогнозують нове рекордне зростання ВДЕ shutterstock

У 2022 році прогнозують нове рекордне зростання ВДЕ

Олена Яценьо

Серед причини пришвидшеного зеленого переходу — російське вторгнення в Україну

Цього року річний приріст потужностей відновлюваної енергетики у світі досягне 320 ГВт.

Такі прогнози висловили в новому звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), опублікованому минулого тижня.

Зазначається, що у 2021 році у світі було введено в дію рекордні 295 ГВт потужностей відновлюваної енергетики, більше, ніж МЕА прогнозувало рік тому. Водночас збільшення потужностей відновлюваних джерел енергії становило рекордні 6%, незважаючи на постійні проблеми з ланцюжками поставок, спричинені пандемією, затримки у будівництві та рекордно високі ціни на сировину та товари.

У своєму останньому звіті про ринок відновлюваної енергії аналітики МЕА припустили, що нові потужності для виробництва електроенергії із сонячної, вітряної та інших відновлюваних джерел енергії зростуть до рекордного рівня у 2022 році, збільшившись більш ніж на 8% порівняно з минулим роком, майже на 320 ГВт. Серед лідерів назвали Китай, Латинську Америку та Європейський Союз.

При цьому приблизно 60% нових інсталяцій забезпечить фотоелектрична сонячна енергетика, яка вже кілька років є найбільшим сектором світової енергетики (не тільки ВДЕ) за обсягами потужностей, що вводяться, й інвестицій, які залучаються.

Таким показникам посприяє щораз більша занепокоєність щодо зміни клімату та енергетичної безпеки.

Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль сказав, що російське вторгнення в Україну посилило потребу прискорення переходу на екологічно чисті джерела енергії, оскільки уряди дедалі більше прагнуть скористатися перевагами енергетичної безпеки та клімату, пов'язаними з відновлюваними джерелами енергії.

"Розвиток енергетичного ринку в останні місяці, особливо в Європі, ще раз довів важливу роль відновлюваних джерел енергії в підвищенні енергетичної безпеки, на додаток до скорочення викидів, — сказав він. — Скорочення бюрократичної тяганини, прискорення видачі дозволів і надання правильних стимулів для більш швидкого впровадження відновлюваних джерел енергії — ось деякі з найважливіших дій, які уряди можуть вжити для розв'язання сьогоднішніх проблем енергетичної безпеки та ринкових проблем, зберігаючи при цьому можливість досягнення наших міжнародних цілей у галузі клімату".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин назвав розв'язану Росією війну в Україні також війною проти відновлювальної енергетики.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності