ТОП-25 найбільш резонансних кліматичних новин 2022 року shutterstock

ТОП-25 найбільш резонансних кліматичних новин 2022 року

Катерина Бєлоусова

Наслідки більш екстремального потепління "небезпечно недостатньо вивчені"

Фахівці Carbon Brief склали ТОП-25 найбільш обговорюваних новин та статей 2022 року, пов’язаних із кліматом або енергетикою.

Вони використали дані Altmetric, організації, яка оцінює академічні роботи відповідно до уваги ЗМІ, яку вони отримують, повідомляє Carbon Brief.

В матеріалі зазначили, що дослідження були підібрані по всьому світу онлайн-виданнями новин і поширені в соціальних мережах, зокрема Twitter, Facebook і LinkedIn.

  • Зміна клімату збільшує ризик передачі вірусів

Автори наголосили, що найбільш обговорюваним науковим дослідженням стало "Зміна клімату збільшує ризик передачі вірусу між видами", опубліковане в Nature. Воно попереджає, що через глобальне потепління ссавцям доводиться мігрувати в більш прохолодні ареали. Це призводить до поширення вірусів між різними групами тварин та їхню передачу до людини. Ймовірно, від такого негативного впливу найбільше постраждають "гарячі точки біорізноманіття" світу та густонаселені частини Азії та Африки.

Стаття отримала альтметричну оцінку 7803 – найвищий бал для будь-якої кліматичної статті, представленої в щорічних оглядах Carbon Brief, і лише вдруге, коли найвища оцінка статті перевищила 7000. Дослідження було висвітлено в 716 новинах 558 виданнями по всьому світу та стало найбільш обговорюваним у Twitter з усіх 25 найкращих кліматичних робіт.

  • Переломні точки

Другу найвищу оцінку кліматичної роботи 2022 року здобула стаття "Глобальне потепління, що перевищує 1,5C, може спровокувати численні кліматичні переломні точки" в журналі Science. Вона має альтметричний бал 6573.

В матеріалі підкреслили, що дослідження дає першу комплексну оцінку переломних моментів, пов’язаних із кліматом. Вона визначає 16 кліматичних переломних точок і попереджає про "значну ймовірність" того, що кілька переломних точок буде перетнуто, якщо глобальна температура перевищить 1,5C вище доіндустріального рівня.

Дослідження згадувалося в 667 новинах з 397 видань, зокрема у Guardian, New Scientist та BBC News. Воно отримало найбільшу кількість згадок у блогах, на сторінках Вікіпедії та було представлено в понад 6000 твітів.

  • Арктичне потепління

На третьому місці в ТОП Carbon Brief з альтметричним балом 6201 знаходиться дослідження "З 1979 року Арктика нагрівалася майже в чотири рази швидше, ніж земна куля".

Загальновідомо, що температура в Арктиці зростає набагато швидше, ніж середньосвітова. Провідний автор дослідження доктор Міка Рантанен підкреслив, що потепління Арктики та його наслідки стали одним із найбільших проявів зміни клімату.

Стаття була висвітлена в 765 новинах з 525 видань, зокрема в Independent, New York Times, Scientific American і Washington Post. 

  • Крижаний щит Гренландії

На 4 місці з альтметричним балом 6147 автори розмістили статтю Nature Climate Change "Порушення кліматичної рівноваги крижаного щита Гренландії та значне підвищення рівня моря". 

Дослідження показує, що дисбаланс крижаного щита Гренландії, викликаний глобальним потеплінням, означає, що він вже підвищить глобальний рівень моря щонайменше на 274 мм незалежно від кліматичних зусиль. Дослідження висвітлили 867 новинами 658 ЗМІ. 

  • Загострення інфекційних хвороб

В п’ятірку лідерів Carbon Brief також увійшла стаття "Більше половини відомих патогенних захворювань людини можуть загострюватися через зміну клімату", опублікована в Nature Climate Change.

Дослідження показує, що майже 60% хвороб, спричинених патогенами, які вражають людину, через потепління та посуху стали більш небезпечними.

Автори виявили, що в той час, як 16% інфекційних захворювань зменшилися через кліматичні небезпеки, існує понад 1000 "унікальних шляхів", за якими патогенні захворювання загострилися внаслідок зміни клімату. Вони попереджають, що цих шляхів занадто багато для комплексної соціальної адаптації, а робота підкреслює нагальну потребу в скороченні викидів парникових газів.

Стаття має загальний показник Altmetric 6079, її висвітлювали 803 новини з 582 ЗМІ, 31 допис із 28 блогів і 2571 твітів від 2277 користувачів.

  • "Катастрофічні" наслідки зміни клімату

Зазначається, що статтю в Proceedings of the National Academy of Sciences "Кліматичний фінал: вивчення сценаріїв катастрофічної зміни клімату" згадували у 556 новинах із 428 ЗМІ. Дослідження попереджає, що наслідки більш екстремального потепління "небезпечно недостатньо вивчені" та стверджує, що світ повинен почати готуватися до "кліматичного фіналу".

  • Потепління океану

Автори підкреслили, що з альтметричним балом 4807, сьоме місце посіла стаття "Ще один рекорд: потепління океану продовжується до 2021 року, попри умови Ла-Нінья".

  • Залежність здоровʼя від викопного палива

Щорічний звіт Lancet Countdown on Health and Climate Change посідає восьме місце в ТОПі. Стаття "Здоров’я залежно від викопного палива" згадувалася в 521 новині з 386 ЗМІ. У підсумку звіту зазначається, що зміна клімату дедалі більше впливає на здоров’я на тлі посилення впливу Covid-19, вартості життя та енергетичної кризи.  

  • Мегапосуха

В матеріалі зазначили, що дослідження “Швидке посилення нової мегапосухи на південному заході Північної Америки у 2020-2021 роках” показує, що мегапосуха є найпосушливішою принаймні за 1200 років. Його висвітлили в 1187 новинах матеріалах – більше, ніж будь-яку іншу з 25 публікації ТОПу.

  • Втрата сталості тропічних лісів

Замикає 10 найкращих статей про клімат 2022 року Carbon Brief дослідження Nature Climate Change "Виражена втрата стійкості тропічних лісів Амазонки з початку 2000-х років" з альтметричним балом 4195. Ця стаття була згадана в 563 новинах з 434 видань. 

Дослідження показує, що три чверті тропічного лісу Амазонки втратили сталість з 2003 року, що робить його більш вразливим до екстремальних явищ, таких як посухи. 

carbonbrief.org

В матеріалі зазначили, що в ще 15 статтях з ТОП-25 висвітлювалися впливи зміни клімату на біорізноманіття, глобальний вуглецевий бюджет, проблеми “зеленої” та біоенергетики тощо.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, нове дослідження Стокгольмського університету, Швеція, показало, що поточні темпи потепління створять для Землі ризик перетину шести небезпечних кліматичних переломних точок.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу