ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету shutterstock

ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Катерина Бєлоусова

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Екологічні звички допомогають не лише захищати природу у повсякденному житті, в й заощадити гроші. Почати нове життя в стилі eco-friendly можна з простих кроків.

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів ТОП-10 таких звичок.

  • Сортування сміття;

Найпростішим способом почати сортування сміття є розділення фракцій. Так суху фракцію, тобто скло, папір, метал та пластик, можна зберігати окремо від інших відходів. Власна сортувальна станція не займатиме багато простору, а похід до контейнерів для сортування або на станцію можна обʼєднати з прогулянкою.

shutterstock

  • Компостування;

Органічні відходи, наприклад картопляні очистки та зіпсовані фрукти, можна переробити на компост. Якщо такі відходи опиняються на звалищі – вони стають джерелом утворення потужного парникового газу метану. Це газ збільшує потепління клімату більш ніж у 80 разів за перші 20 років у порівнянні з вуглецем.

Компостер можна облаштувати у квартирі, наприклад купити готовий, або зробити його самотужки з невеликих відерець, або ж більш масштабний компостер на подвірʼї чи дачі. Також органічні відходи можна здавати на переробку на станції компостування, наприклад у Львові чи Луцьку.

  • Не викидайте їжу;

Харчові відходи спричиняють понад 10% глобальних викидів вуглецю, що є причиною надзвичайної кліматичної ситуації. Щоб зменшити їхню кількість не варто купувати їжу яку не хочете їсти та готувати занадто багато. Не потрібні продукти можна заморожувати, а з залишків продуктів – приготувати незвичайну вечерю.

Також варто вживати більше локальних продуктів, адже екзотичні товари, транспортують з далеких країн, що створює потужний вуглецевий слід.

  • Багаторазові речі;

Ще одним способом заощадити кошти є відмова від одноразового пластикового посуду, соломинок, пакетів тощо. Екоторбинки, багаторазові соломинки для напоїв, екочашки тощо стануть для них чудовою альтернативою.

  • Відмова від швидкої моди;

Надавайте перевагу одягу з натуральних тканин та уникайте необдуманих покупок. Індустрія швидкої використовує багато природних ресурсів, хімічних барвників та синтетичних тканин. Окрім того, такі речі швидко стають сміттям і опиняються на звалищах.

Нині у світі моди набирає обертів нова тенденція свідомого підходу до виробництва й вибору одягу, яка має назву slow fashion – "повільна мода".

shutterstock

  • Енергозбереження;

Перехід на енергоощадні лампи допоможе значно знизити навантаження на мережу і зменшити суму у платіжках за електроенергію. Для виробництва значної кількості енергії використовують викопне паливо, що спричиняє викиди парникового вуглекислого газу.  

В Україні у 2023 році запустили програму з обміну старих ламп розжарювання на енергозберігаючі LED-лампи. Заміна 50 млн LED-ламп здатна розвантажити роботу одного реактору атомної електростанції.

Окрім того, варто вимикати світло у приміщеннях, якщо ними в цей момент не користуються.

  • Економія води; 

Вода – один з основних ресурсів необхідних для життя людини, а Україна належить до маловодних країн. Якщо закривати воду кожного разу коли миєте посуд чи чистите зуби (коли вода не потрібна, а просто ллються з крана) – це допоможе зберегти природні ресурси та заощадити гроші.

  • Видаляйте непотрібні файли;

Кожен спам-лист викидає в атмосферу приблизно 0,3 грама CO2, а розсилка мільярда таких листів  дорівнює роботі 3 млн автомобілів. Щороку Інтернет та його допоміжні системи виробляють 900 млн тонн СО2, що створює більше викидів, ніж річний обсяг виробництва всієї Німеччини. 

Видалення зайвої інформації з гаджетів дасть змогу розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії.

shutterstock

  • Вдягайтесь тепліше;

Під час холодів можна уникнути зайвих витрат на опалення завдяки більш теплому одягу. Так взимку частина людей догріває свої помешкання до температури, щоб було комфортно вдягатися у футболки. Зручні худі та светри допоможуть не змерзнути та подбати про довкілля.

  • Відмова від власного авто.

Зменшіть користування власною автівкою на користь поїздок на екологічному транспорті або піших прогулянок. Це дозволить заощадити на пальному та обслуговуванні авто, а також зменшить шкідливі викиди в атмосферу.

Раніше ЕкоПолітика підготувала список з 8 кроків, які допоможуть успішно почати сортувати сміття.

Читайте також
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд

У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки