ТОП-10 наймасштабніших екологічних катастроф Європи та світу

ТОП-10 наймасштабніших екологічних катастроф Європи та світу

Катерина Бєлоусова

Аварія у Мексиканській затоці спричинила найбільший у світі розлив нафти

У світі систематично стаються промислові катастрофи різного масштабу, які завдають значної шкоди здоров’ю людей, навколишньому середовищу та економіці. Такі трагедії призводять до переосмислення правил та введення нових норм.

ЕкоПолітика підготувала ТОП-10 найбільш масштабних екологічних катастроф Європи та світу, які сталися за останні 70 років.

  • Розлив хімікатів компанії Sandoz, Швейцарія;

Катастрофа сталася 1 листопада 1986 року у промисловому комплексі Schweizerhalle, Базель-Ландшафт. Вона почалася з пожежі на складі заводу, який не був призначений для зберігання хімікатів. У будівлі зберігалося 1246 тонн отрутних і пожежонебезпечних хімічних речовин (824 тонни інсектицидів, 72 тонни гербіцидів, 12 тонн хімікатів, що містили ртуть, і 4 тонни різних розчинників). 

Хімікати потрапили у повітря та річку Рейн, через що її води почервоніли.

  • Великий смог, Велика Британія;

У ніч на 5 грудня 1952 року Лондон почав огортати густий смог, який розсіявся лише через чотири дні. В той час місто знаходилося у центрі промислової революції, через що спалювали багато викопного палива, а особливо вугілля. 

history.com

history.com

На тлі низьких температур містяни почали сильніше обігрівати свої оселі і забруднення сягнуло максимальних значень. У повітрі була надвисока концентрація диму, оксиду азоту, сажі та діоксиду сірки. У Лондоні померло щонайменше 4 тисячі людей, в основному дітей і літніх людей, а протягом наступних тижнів — ще 8 тисяч.

  • Розлив вугільної золи у Кінгстоні, США;    

22-24 грудня 2008 року стався найбільший розлив вугільної золи на вугільній електростанції Fossil Plant, у штаті Теннесі. Через обвал стінки відстійника стався викид майже 4 мільярдів літрів вугільної золи, які затопили 12 будинків, забруднили озеро Воттс-Бар та річку Еморі, а також спричинили аварію поїзда.

  • Хвороба Мінамата, Японія;

Протягом 1932-1968 років в Японії стічні води з хімічного заводу корпорації Chisso отруювали місто Мінамата. Стоки містили високий вміст ртуті.

cbc.ca

cbc.ca

Цей важкий метал накопичується в організмі та викликає серйозні хвороби. Від отруєння та викликаних хвороб загинуло близько 2250 людей. Це спонукало країни укласти Мінаматську конвенцію, до якої приєдналося 141 держава, зокрема і Україна. Конвенція передбачає суворі правила поводження з цим отруйним металом.

  • Чорнобильська катастрофа, Україна;

26 квітня 1986 року сталася аварія на 4 енергоблоці Чорнобильської АЕС.  Викид радіації був у 400 разів більшим, ніж під час атомного бомбардування Хіросіми.

Внаслідок аварії близько 600 000 осіб зазнали радіоактивного ураження, 200 000 осіб назавжди було евакуйовано із зон забруднення, а навколо ЧАЕС було створено 30-кілометрову зону відчуження.

Це вважається найстрашнішою ядерною катастрофою в історії та є однією з лише двох ядерних катастроф, які оцінені як “7” (максимальна серйозність) за Міжнародною шкалою ядерних подій, іншою є ядерна катастрофа на Фукусімі в Японії 2011 року.

  • Вибухи на хімічному заводі Цзілінь, Китай;

13 листопада 2005 року сталася серія вибухів на хімічному заводі "Петро" в місті Цзілінь. Ці вибухи забрали життя шістьох співробітників. У річку Сунхуа потрапило 100 тонн забруднюючих речовин, зокрема нітробензол та бензол, які можуть викликати лейкемією.

  • Аварія на алюмінієвому заводі в місті Айка, Угорщина;

Екологічна катастрофа сталася 4 жовтня 2010 на великому заводі Ajkai Timfoldgyar Zrt з виробництва алюмінію. Через вибух на заводі була зруйнована гребля, що оточувала відстійник та стримувала резервуар з червоним шламом. З нього витекло близько 1,1 мільйона м3 токсичних відходів. 

24tv.ua

24tv.ua

Через аварію утворилася хвиля заввишки 1-2 метри. Вона накрила кілька прилеглих населених пунктів та забруднила річку Дунай. Жертвами аварії стали десять осіб, а загальна кількість постраждалих в результаті розливу отрутохімікатів перевищила 140 осіб. 

  • Розлив нафти у Мексиканській затоці;

20 квітня 2010 року в Мексиканській затоці стався вибух і затонула одна з глибоководних нафтових платформ BP (British Petroleum). Аварію називають найбільш масштабним морським розливом нафти. Внаслідок вибуху загинуло 11 співробітників. 

lb.ua

lb.ua

60 мільйонів барелів нафти понад чотири місяці виливалися у затоку. Від забруднення загинуло понад 34 000 птахів, сотні морських черепах, близько 72 дельфінів та інших тварин.

  • Витік ціаніду в Бая-Маре, Румунія;

Витік ціанідів забруднив річки Сомеш, Лупеш, Тису та Дунай. Він стався з вини золотодобувної компанії Aurul 30 січня 2000 року.

Через надмірний рівень випадіння снігу прорвало греблю, яка утримувала 100 000 м3 забрудненої води. Вода затопила фермерські угіддя та забруднила річки.

wikipedia

Після витоку концентрації ціанідів у Сомеші перевищували допустимі рівні у понад 700 разів. На ділянці загинули всі живі істоти, далі на південь, у сербській частині, забруднення вбило 80% водяних істот.

У 2010 році Європейський парламент пропонував заборонити використання ціаніду в гірничодобувній промисловості по всьому ЄС, але Європейська комісія так і не впровадила цю заборону.

  • Звалище токсичних відходів у Кот-д’Івуарі.

Голландський нафтовий трейдер Trafigura транспортував 400 тонн токсичних відходів, а саме каустичної соди та нафтових залишків, з Амстердама до Абіджана, міста у Кот-д’Івуарі, Африка. Ці відходи злили на міські звалища та у каналізацію. 

Це спричинило загибель 17 людей та викликало захворювання майже ста тисяч людей.

Читайте також
Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС
Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС

Дослідники виявили понад 1000 потенційних джерел забруднення на затоплених територіях

Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року
Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року

Екозбитки від війни вже сягнули 56,7 млрд євро і з кожним днем ця сума зростає

В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС
В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС

Ситуація вище за течією від дамби є ще більш значущою, ніж у зоні затоплення

В Міноборони попередили про ризик опустелювання півдня через підрив Каховської ГЕС
В Міноборони попередили про ризик опустелювання півдня через підрив Каховської ГЕС

Загальна кількість опадів у Херсонській області сягає 400 міліметрів на рік