Течія Гольфстрім рекордно сповільнилася: науковці пояснили, чим це загрожує людству Pexels

Течія Гольфстрім рекордно сповільнилася: науковці пояснили, чим це загрожує людству

Зоряна Бердник

Уповільнення течій пов'язують із глобальною зміною клімату на планеті

Ще ніколи за більш ніж 1000 років течія Гольфстрім, одна з головних у системі атлантичної меридіональної циркуляції (AMOC), не була такою слабкою, як в останні десятиліття.

Згідно з дослідженнями команди вчених Ірландії, Великобританії та Німеччини, послаблення й уповільнення Гольфстріму загрожують почастішанням екстремальних погодних явищ. Про це пише Der Spiegel із посиланням на висновки вчених, які ті опублікували в науковому журналі Nature Geosciences.

Науковці зазначають, що велетенська циркуляція океану – одна з найважливіших систем розподілення тепла на Землі. Водночас Гольфстрім, за словами наукового співробітника Потсдамського інституту дослідження кліматичних змін Штефана Рамшторфа, функціонує як "велетенська конвеєрна стрічка, яка переносить теплі поверхневі води з екватора на північ, а холодні води на глибині відправляє назад, на південь".

Тому зниження активності Гольфстріму та інших атлантичних течій, які зачіпають північно-західне узбережжя Африки, Західної Європи, Баренцове море і Північний Льодовитий океан, може спричинити посилення спеки та зменшення кількості опадів улітку, а також почастішання зимових екстремальних погодних явищ, як-от снігові бурі.

Послаблення цієї течії впливає на обидві сторони Атлантичного океану. Поверхнева течія, що рухається на північ, призводить до відхилення водних мас вправо, у бік від східного узбережжя США. Це пов'язано з обертанням Землі, у результаті якого рухомі об'єкти зміщуються (наприклад, течії в Північній півкулі зміщуються праворуч, у Південному – ліворуч). Якщо течія сповільнюється, цей ефект слабшає, і у східного узбережжя США може накопичуватися більше води. "А це призводить до більш інтенсивного підвищення рівня моря", – пише Der Spiegel.

Рамшторф і раніше зазначав, що із середини XX століття Гольфстрім сповільнилася приблизно на 15%. Зокрема, дослідники пов'язують уповільнення течій з глобальною зміною клімату на планеті. "Це, найімовірніше, зумовлено нашими викидами парникових газів, тому що іншого правдоподібного пояснення такого уповільнення немає. Саме це передбачали кліматичні моделі протягом десятиліть", – пояснює Рамшторф.

Науковець також додав: "Якщо ми й у майбутньому будемо форсувати глобальне потепління, система Гольфстріму й далі слабшатиме, згідно з останнім поколінням кліматичних моделей, до 2100 року вона ослабне на 34-45%".

У результаті, наголошують учені, людство може опинитися в небезпечній близькості до критичної точки, коли течія стане нестабільною.

Науковці вже давно прогнозували послаблення AMOC. Прямі вимірювання системи почалися тільки 2004 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на інтерактивній мапі, опублікованій The New York Times, показали найбільші загрози для кожної з країн. Головним ризиком для України внаслідок кліматичних змін американське видання називає дефіцит води.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу