Світова декарбонізація вимагатиме переосмислення стимулів – економісти shutterstock

Світова декарбонізація вимагатиме переосмислення стимулів – економісти

Катерина Бєлоусова

Торгівля викидами вуглецю є лише частиною глобальної декарбонізації

Деякі світових компаній, які прагнуть досягти кліматичної нейтральності, обрали шлях “унікальної трансформації”, тобто вони планують уникати викидів вуглецю, а не компенсувати їх через систему торгівлі викидами.

Адже щоб відігравати значну роль у декарбонізації, мережі, конкуренція та послуги мають бути переосмислені, повідомляє The World Economic Forum.

В матеріалі зазначили, що зменшення викидів парникових газів є ключовим елементом у боротьбі зі зміною клімату. Торгівля вуглецевими викидами стала одним зі способів для урядів та компаній зменшити свої викиди. Вона покликана  забезпечити економічні стимули для заохочення організацій зменшити свій екологічний слід та є юридично обов’язковою схемою. Розрахована окремими урядами та політиками, вона має на меті встановити ціну на CO2 відповідно до принципу обмежень і торгівлі.

Це призводить до того, що ціни на вуглець коливаються від менше ніж $1 до понад $140 за одну тонну CO2-еквіваленту. 

“Коли справа доходить до торгівлі викидами вуглецю, проблема полягає в тому, щоб працювати ізольовано у межах власної компанії. Багато компаній досі намагаються зробити це самостійно. Хоча це можливо за допомогою внутрішніх процесів і тих, які контролюють компанії, це не варіант у глобальній мережі підприємств. Відсутність стандартів і різноманітні правила роблять ці зусилля повільними та складними, що сильно впливає на ефективність”, – йдеться в матеріалі.

Автори виділили 4 основні проблеми для компаній:

  • енергетичний перехід;
  • цифровізація;
  • сталість;
  • політичні програми.

В матеріалі підкреслили, що торгівля викидами вуглецю є лише частиною глобальної декарбонізації. Адже необхідно враховувати обсяги прямих та непрямих викидів scope 1, 2 і 3 та викиди в ланцюжку створення вартості.

“Управління викидами Scope 1 і 2 вже є проблемою через брак даних і, відповідно, необхідність використовувати припущення для звітності. Наразі це може працювати, але величезний обсяг даних буде неможливим у майбутньому. Потрібні нові підходи, особливо для обробки ще більш складних викидів Scope 3”, – наголосили в матеріалі.

Керівник відділу продуктів і головний власник продуктів, рішення для управління товарами в SAP Річард Філкокс пояснив, що Scope3 є “головним болем” для багатьох компаній, адже:

  • вони виходять за межі прямого володіння компанії, що ускладнює контроль над ними;
  • про них складно зібрати необхідні дані;
  • незрозуміло, хто в ланцюжку постачання відповідає за ці викиди і, отже, за їх скорочення.

В матеріалі наголосили, що ані цифровізація, ані сталість не можуть бути досягнуті лише за допомогою технологій і програмного забезпечення. 

“У майбутньому ми побачимо, що багато нових стартапів і компаній приймуть ще ширше розуміння “послуги”. Замість того, щоб купувати ліцензії на програмне забезпечення, компанії все частіше купуватимуть послугу як результат, наприклад, "декарбонізацію як послугу"”, – вважають автори.

Вони додали, що найближчим часом цього не станеться, оскільки компаніям спочатку доведеться надати доступ до своїх даних і мати глибоке розуміння своїх операцій. Однак з часом прозорість збільшиться. 

В матеріалі підкреслили, що торгівля викидами також впливатиме на вартість продукції в реальному часі, що може зірвати угоду.

Нагадаємо, аналітики спрогнозували підвищення середньої ціни на дозволи на викиди вуглецю в ЄС на 2022-2024 роки, оскільки високі ціни на газ призводять до більшого використання вугілля.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відхилила заклик Польщі щодо тимчасового призупинення ETS (системи торгівлі викидами) для стабілізації ціни на електроенергію.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС