Сонце стане основним джерелом енергії для людства вже до 2040 року — The Economist shutterstock

Сонце стане основним джерелом енергії для людства вже до 2040 року — The Economist

Ганна Велика

Геліоенергетика розвивається надшвидкими темпами, яких ніхто не очікував

Аналітики видання The Economist дослідили темпи розвитку та основні тренди індустрії сонячної енергетики та дійшли висновку, що вона займе провідне місце серед інших видів енергетики у забезпеченні населення планети енергією вже у найближчі десятиліття.

Матеріали власного дослідження вони розмістили на сайті The Economist.

Експоненціальний ріст

Фахівці The Economist стверджують: назвати зростання сонячної енергетики експоненціальним – це не перебільшення, а констатація факту. Вони розповідають, що встановлена сонячна потужність подвоюється приблизно кожні 3 роки, а отже, зростає вдесятеро кожне десятиліття. Наступне десятикратне зростання буде еквівалентне збільшенню всього світового парку ядерних реакторів у 8 разів за час, менший за той, що зазвичай потрібен для побудови лише одного з них.

Аналітики прогнозують, що до середини 2030-х років сонячні батареї стануть найбільшим джерелом електроенергії на планеті. До 2040-х років вони можуть стати найбільшим джерелом не лише електроенергії, а й усієї енергії.

За нинішніх тенденцій, повна вартість електроенергії, яку вони виробляють, обіцяє бути майже вдвічі дешевшою, ніж найдешевша з доступних сьогодні.

Фахівці також попереджають, що стрімкий розвиток геліоенергетики не зупинить зміни клімату, але може значно сповільнити їх.

“Значна частина світу, включно з Африкою, де 600 мільйонів людей досі не можуть освітити свої домівки, почне відчувати себе енергетично багатими. Це відчуття буде новим і трансформаційним для людства”, – прогнозують аналітики.

Фактори, які роблять сонячну енергетику привабливою

Сонячна енергетика не стикається з такими обмеженнями, як, наприклад, видобуток нафти чи газу, коли зі зростанням ефективності видобутку вартість має зменшуватися, але зрештою  вона компенсується витратами на пошук ще більшої кількості палива.

Експерти розповідають, що ресурси, необхідні для виробництва сонячних елементів і встановлення їх на сонячних фермах, – це пісок, багатий на кремній, сонячні місця і людська винахідливість, яких у людства вдосталь. Для виробництва елементів також потрібна енергія, але сонячна енергія швидко робить її надлишковою.

“Що стосується попиту, то він величезний і еластичний – якщо ви зробите електроенергію дешевшою, люди знайдуть їй застосування. В результаті, на відміну від попередніх джерел енергії, сонячна енергія постійно дешевшає і продовжуватиме дешевшати”, – впевнені аналітики.

Обмежуючі фактори

Фахівці попереджають, що основний виробіток сонячних панелей відбувається вдень, а пікові години споживання електроенергії припадають на вечір, тому сонячну енергію обов’язково потрібно доповнити паралельним розвитком технологій зберігання.

Також існують складнощі з електрифікацією важкої промисловості, авіації та вантажних перевезень. На щастя, ці проблеми можуть бути вирішені, оскільки акумулятори та паливо з використанням електролізу поступово стають дешевшими.

Світле майбутнє

Ось яку трансформаційну картину змальовують аналітики The Economist вже у найближчому майбутньому:

“Все, для чого люди використовують енергію сьогодні, буде коштувати дешевше – і це стосується майже всього. Потім з'являться речі, які стануть можливими завдяки дешевій енергії. Люди, які ніколи не могли собі цього дозволити, почнуть освітлювати свої будинки або їздити на автомобілях. Дешева енергія може очищати воду і навіть опріснювати її. Вона може керувати голодними машинами штучного інтелекту. Але найбільші наслідки матимуть ті речі, про які ще ніхто не думав. У своєму радикальному достатку дешевша енергія звільнить уяву, змусивши крихітні колеса огляду розуму крутитися від хвилювання і нових можливостей”.

Днями ЕкоПолітика повідомляла, що німецька компанія Goldbeck Solar побудує 500 МВт сонячної енергетики в Україні.

Також ми розповідали, що потенційно Україна може стати першою у світі післявоєнною країною, відбудованою на ВДЕ.

Читайте також
Німецька Goldbeck Solar побудує 500 МВт сонячної енергетики в Україні
Німецька Goldbeck Solar побудує 500 МВт сонячної енергетики в Україні

Проєкт спрямований на підвищення стійкості українського енергетичного сектору

Валенсія планує перетворити кладовища на найбільшу в країні міську сонячну електростанцію
Валенсія планує перетворити кладовища на найбільшу в країні міську сонячну електростанцію

Проєкт отримав назву RIP – Requiem in Power, що розшифровується як “Реквієм в енергетиці”

Сонячні електростанції рятують українців від відключень електроенергії вдень
Сонячні електростанції рятують українців від відключень електроенергії вдень

“Зелена” енергетика підставляє своє плече для допомоги енергосистемі

США різко збільшили мито на китайські сонячні панелі 
США різко збільшили мито на китайські сонячні панелі 

Китай негайно пообіцяв вжити заходів у відповідь