Швейцарська компанія знайшла спосіб очищення води за допомогою бульбашок shutterstock

Швейцарська компанія знайшла спосіб очищення води за допомогою бульбашок

Ганна Велика

Вона дозволяє заощаджувати від 15 до 60% електроенергії в процесі очищення

Компанія Oxyle зі Швейцарії знайшла спосіб кардинально очистити забруднену перфторалкільними й поліфторалкільними сполуками (PFAS) воду, зменшивши при цьому витрати.

Про це повідомляє Euronews.

До цього часу очищення води від PFAS стикалося з перешкодами.

Фаджер Муштак, співзасновниця Oxyle, стверджує, що багато бутильованої води містить PFAS, а після обробки за новою технологією їх вміст навіть нижчий, ніж у питній воді в пляшках. У своїй докторській дисертації дослідниця розробила наночастинки, які можуть окислювати та руйнувати ці забруднюючі речовини.

 

Чому видалення PFAS настільки складне?

Термостійкі та водовідштовхувальні властивості PFAS роблять їх привабливими матеріалами для виготовлення зносостійких споживчих товарів (наприклад, антипригарних сковорідок, водонепроникного одягу та тканин, стійких до плям), але це також означає, що їх складно знищити. Коли ми перемо одяг, що містить ці вічні хімічні речовини, ми ненавмисно скидаємо їх у наші водойми разом зі стічними водами. PFAS також присутні в деяких пестицидах та протипожежній піні.

Їх викиди в навколишнє середовище є ендемічними, і, оскільки для розпаду деяких PFAS потрібно понад 1 000 років, вони накопичилися у величезних кількостях. Їхня повсюдна розповсюдженість створює дороговартісну проблему.

"Їх недарма називають "вічними хімікатами". Їх нелегко біологічно розкласти. Їх нелегко видалити. Ось чому їх використовували в першу чергу”, – каже Карін Жорж, яка є співавтором статті UKWIR про розчини PFAS.

Ускладнює ситуацію різниця між PFAS, оскільки існує понад 10 000 різних PFAS, дуже різних за своїми фізико-хімічними властивостями. Тому потрібно застосовувати різні способи для їхнього видалення.

У 2021 році UKWIR назвав спалювання єдиним способом остаточного знищення PFAS. Зазвичай це вимагає спалювання при температурі понад 1 000°C і витрат величезної кількості енергії.

 

Які ризики несуть PFAS для здоров’я людини?

Точний вплив PFAS на наше здоров'я ще не з'ясований, але дослідження пов'язують вічні хімікати з деякими видами раку (в тому числі нирок і простати), зниженням імунної системи, гормональними змінами і високим кров'яним тиском.

 

Як працює Oxyle?

Нова технологія видаляє PFAS, руйнуючи зв'язки між молекулами. Вона розбиває довгі та короткі ланцюги на складові частини, які безпечно утилізувати.

"Скажімо, у вас є вуглець-водневий зв'язок. Ми його розриваємо. У вас є вуглець-фторовий зв'язок, ми його розриваємо. Наприкінці обробки все, що у вас залишається, – це CO2, молекули води, трохи фторидів, сульфатів і мінералів – по суті, будівельні блоки", – каже Муштак.

Хімія не нова, пояснює вона, і вже використовується кількома компаніями. Що відрізняє Oxyle від інших, так це те, як він створює енергію для полегшення реакції. Там, де інші можуть пропускати електрику через електроди або застосовувати ультрафіолетове світло до стічних вод (обидва дорогі та енергоємні процеси), Oxyle використовує механічну енергію, наприклад, вібрації, спричинені бульбашками або потоком води.

Потім до води вносять нанопористий матеріал, створений під час захисту докторської дисертації Муштак, де він утворює каталізатор.

"Він активується і починає розщеплювати воду, утворюючи різні хімічні сполуки, які здатні розривати зв'язки цих молекул PFAS", – каже вона.

@oxyle.ag, Instagram

Використання бульбашок зменшує енергоспоживання Oxyle щонайменше на 15%, а в деяких випадках навіть на 60%. За словами винахідниці енергія є найбільшим чинником вартості технології знищення, а це означає, що Oxyle може запропонувати нижчі операційні витрати, ніж її конкуренти.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що стартап Bactery розробив спосіб отримання чистої енергії за допомогою бактерій ґрунту.

Читайте також
Австрійська компанія BASU передала Україні мобільні системи очищення води. Фото
Австрійська компанія BASU передала Україні мобільні системи очищення води. Фото

Інноваційні західні технології забезпечать питною водою жителів регіонів, що найбільше постраждали від війни

Українцям розповіли, як очистити воду в домашніх умовах. Інфографіка
Українцям розповіли, як очистити воду в домашніх умовах. Інфографіка

Перед очищенням воду варто оцінити за кольором та запахом

У Тернополі встановлюють фільтрувальні блоки для знезалізнення води: фото
У Тернополі встановлюють фільтрувальні блоки для знезалізнення води: фото

Нові фільтри збиратимуть всі негативні домішки і метали

Як очистити водойми від мікроскопічного пластику: новий винахід вчених
Як очистити водойми від мікроскопічного пластику: новий винахід вчених

Кожен новий мікроробот не більше кінчика загостреного олівця