Що таке НДТМ та коли їх запровадять в Україні shutterstock

Що таке НДТМ та коли їх запровадять в Україні

Ганна Велика

Необхідність у найближчій перспективі забезпечити дотримання нових екологічних вимог викликає у вітчизняних стейкхолдерів дуже багато питань

Євроінтеграція України вимагає масштабної адаптації українського законодавства до європейського. Іноді це тягне за собою впровадження принципово нових підходів, нормативів і правил. І сфера охорони довкілля не є винятком.

ЕкоПолітика продовжує цикл публікацій, щоб допомогти своїм читачам розібратися у нових екологічних правилах, за якими буде жити вітчизняний бізнес з огляду на імплементацію європейських норм в українське правове поле. Сьогодні говоримо про НДТМ.

Що таке НДТМ

Найкращі доступні технології та методи управління (НДТМ) (BAT – best available techniques) — це найефективніші технології для захисту довкілля, які розроблені з урахуванням специфіки окремих секторів промисловості та економічної доцільності. Вони також включають такі методи експлуатації промислових об'єктів, які забезпечують запобігання або, якщо це неможливо, зниження рівня забруднення та негативного впливу на довкілля.

Вперше поняття НДТМ з’являється у Директиві 84/360/ЄЕС у 1984 році. Цей документ протидіяв забрудненню повітря промисловими об’єктами. У ньому йшлося про "найкращі доступні технології, що не передбачають надмірних витрат" (BATNEEC – best available techniques not entailing excessive costs). У 1996 році Директиву 84/360/ЄЕС замінила більш прогресивна Директива 96/61/ЄС про інтегроване запобігання та контроль забруднення, а у 2010 році наступницею 61 Директиви стала Директива 2010/75/ЄС про промислові викиди, яка є чинною на цей момент.

Як розшифровується НДТМ

Зараз НДТМ є одним із ключових елементів 75 Директиви про промислове забруднення (інтегроване запобігання та контроль забруднення). Часто виникає питання: що саме мається на увазі під кожним з елементів цієї абревіатури? Давайте розбиратися:

Найкращі — найбільш ефективні з точки зору захисту довкілля.

Доступні — розроблені у тому масштабі, який дозволяє впровадити їх у певному промисловому секторі; мають практично здійсненні економічні та технічні умови з урахуванням витрат.

Технології та методи управління — технології, що застосовуються, а також технології проєктування та будівництва установок, питання експлуатації та виведення з експлуатації.

На сьогодні в Євросоюзі діє 21 висновок НДТМ (BAT conclusions). У цих документах встановлені норми викидів для установок різних галузей промисловості.

На які підприємства поширюється дія 75 Директиви

На території Євросоюзу працюють понад 52 тис. промислових об’єктів, які підпадають під положення цієї директиви.

До них належать:

  • електростанції;
  • нафтопереробні заводи;
  • виробництва сталі;
  • виробництва кольорових металів;
  • виробництва цементу;
  • виробництва вапна;
  • виробництва скла;
  • виробництва хімічних речовин;
  • виробництва целюлози та паперу;
  • виробництва харчових продуктів та напоїв;
  • установки з оброблення відходів, включно з їх спалюванням;
  • установки з інтенсивного вирощування птиці або свиней.

Всі вони зобов’язані застосовувати найкращі доступні технології та методи управління. Це ключовий інструмент ЄС для регулювання їхніх викидів.

Більш детально про те, як у ЄС проводили екомодернізацію своєї промисловості, читайте у нашому матеріалі.

Що таке Севільський процес

Варто зазначити, що розробка та оновлення НДТМ триває у ЄС постійно. Цей процес має назву Севільського. Україна у 2023 році отримала запрошення долучитися до нього і бере участь у процесі як спостерігач.

В Об’єднаному дослідницькому центрі Європейської комісії в іспанській Севільї представники влади, бізнесу та громадськості разом та на постійній основі працюють над переглядом найкращих доступних технологій та методів управління. У такий спосіб оновлення екологічних норм та зменшення промислових викидів відбувається безперервно. Потім європейські підприємства поступово впроваджують нові НДТМ у свої виробничі процеси.

З якими складнощами стикаються підприємства в ЄС при запровадженні НДТМ

При впровадженні вимог 75 Директиви держави, що входять до ЄС, стикалися і з певними проблемами. Серед них були, наприклад, такі:

  1. Короткі терміни впровадження НДТМ для деяких об’єктів.
  2. Проблеми із національною імплементацією.
  3. Питання застосування відступів.
  4. Частота моніторингу.
  5. Інтерпретація положень НДТМ.

Але попри виклики, підприємства Євросоюзу поступово адаптувалися до нових екологічних вимог. У ЄС констатують суттєве скорочення викидів з одночасним економічним зростанням.

t.me/mindovkillia

Джерело: t.me/mindovkillia.

Коли НДТМ запровадять в Україні

Наша країна вже розпочала процес імплементації Директиви 2010/75/ЄС. Одним із кроків стало прийняття 16 липня 2024 року Закону №11355 "Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення".

Згідно зі ст. 29 цього документу, застосування висновків НДТМ для установок, що вже введені в експлуатацію, розпочнеться не раніше ніж через 4 роки з дня припинення або скасування воєнного стану, а для установок, що вводяться в експлуатацію вперше, – з дня набрання чинності такими висновками.

Наступним важливим завданням для імплементації 75 Директиви є ухвалення висновків НДТМ. У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України запевняють, що активно працюють над його реалізацією.

Схвалення НДТМ, з одного боку, конкретизує вимоги до підприємств, а, з іншого боку, допоможе зменшити їхній негативний вплив на навколишнє природне середовище.

Нагадаємо, у липні Міндовкілля доопрацювало перекладений на українську мову європейський довідковий документ НДТМ для виробництва цементу, вапна та оксиду магнію. Зокрема, фахівці узгодили національну технічну термінологію з термінологією Європейського Союзу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у грудні 2022 року профільне міністерство оприлюднило перші довідкові документи з Найкращих доступних технологій та методів управління/BREFs щодо виробництва чавуну і сталі, цементу, вапна й оксиду магнію, а також про енергоефективність. У березні 2023 року Міндовкілля опублікувало оновлені НДТМ для чорної та кольорової металургії. У травні того ж року міністерство оприлюднило нові перекладені довідкові документи з найкращих доступних технологій та методів управління щодо виробництва скла та кераміки. А у липні 2023 року відомство закликало громадськість ознайомитись з опублікованими НДТМ щодо викидів у повітря, поверхневої обробки органічними розчинниками, ковальської та ливарної промисловості та долучитись до обговорення.

Читайте також
У Міндовкіллі назвали 6 кроків для впровадження НДТМ в Україні
У Міндовкіллі назвали 6 кроків для впровадження НДТМ в Україні

Також у відомстві окреслили основні часові рамки щодо запланованої екомодернізації вітчизняних підприємств

Міндовкілля фіналізувало підготовку НДТМ для трьох видів продукції
Міндовкілля фіналізувало підготовку НДТМ для трьох видів продукції

Це вже третій європейський довідковий документ НДТМ, для якого адаптували переклад та термінологію

Міндовкілля опублікувало нові НДТМ на декілька видів діяльності
Міндовкілля опублікувало нові НДТМ на декілька видів діяльності

Громадськість закликали ознайомитись з документами та долучитись до обговорення