Рятувальники почали очищати водойми від машинного мастила з Каховської ГЕС shutterstock

Рятувальники почали очищати водойми від машинного мастила з Каховської ГЕС

Катерина Бєлоусова

Фахівці намагаються не допустити потрапляння нечистот до річки Дніпро

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що рятувальники оперативно збирають масляну пляму, яка витекла з Каховської ГЕС через підрив.

Їм вдалося її локалізувати, повідомляє Урядовий портал.

“Наразі наші рятувальники збирають це масло, аби воно не потрапило далі до водойм. Ми беремо забори з усіх свердловин, які є по території Херсонської області. Також ми беремо забори з Дніпровського лиману та узбережжя Чорного моря", – сказав він.

Клименко також розповів, що велика вода почала поступово відходити, і вже третій день поспіль оперативні служби фіксують спад.

Він зазначив, що на Херсонщині працюють епідеміологи, санітарні лікарі, енергетики та фахівці водного господарства, адже під водою опинилося дуже багато трансформаторних підстанцій. Ці станції важливо запустити, щоб не допустити сходу нечистот до річки Дніпро.

Нагадаємо, через підрив Каховської ГЕС у річку Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, також існує ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, через підрив Каховської ГЕС вода підтопила насосну станцію Херсонської ТЕЦ та пошкодила 129 трансформаторних підстанцій.

Читайте також
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу

Орієнтовні збитки від забруднення нафтопродуктами сягнули 159 тисяч гривень

Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА
Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА

Раніше нафту масово використовували для транспортного сектору, однак наразі для нього розвивають екологічні альтернативи