Рятуючись від війни, екофермер з Донеччини перевіз сироварню та кіз на Волинь v-variant.com.ua

Рятуючись від війни, екофермер з Донеччини перевіз сироварню та кіз на Волинь

Катерина Бєлоусова

1% від продажу товарів "Козацького подвір’я" йде на потреби ЗСУ, а військовим та їхнім сім'ях надається знижка 5%

Екофермер з Донеччини Сергій Свириденко релокував свій бізнес з виробництва молочних продуктів “Козацьке подвір’я” на Волинь у липні 2022 року та продовжує займатися улюбленою справою.

Чоловік переїхав разом з родиною, тваринами і обладнанням екоферми і намагається адаптуватися до нових умов, повідомляє Східний варіант.

“До повномасштабного вторгнення рф екоферма “Козацьке подвір’я” виготовляла кисломолочні продукти, тверді сири, м’ясні делікатеси та полуфабрикати. Бізнес розвивався, люди активно купували продукцію, був великий попит. Але ситуація змінилася після 24 лютого”, – йдеться в матеріалі.

Свириденко почав займатися виробництвом козячого сиру в місті Костянтинівка у 2016 році після участі в АТО.

v-variant.com.ua

Він розповів, що все почалось з покупки кіз та виготовлення сиру у домашніх умовах. Спочатку були тільки сири, а потім він отримав грант на будівництво окремої сироварні. Через залишки сироватки у виробництві екоферма поповнилась ще й свинями та почала виробляти м’ясні делікатеси.

Свириденко підкреслив, що з початком повномасштабного вторгнення довелося зупинити виробництво на деякий час. Проте родина намагалася адаптуватися до нових умов. Ситуація сильно змінилася після масивних обстрілів ворога по інфраструктурі міста та області. 

“Почало зникати світло, вода, зникло газопостачання. І тоді я зрозумів, що цю зиму ми тут не переживемо з нашим виробництвом”, – пояснив фермер.

Він розповів, що знайшов підходяще приміщення та умови для тварин та виробництва на Волині. Була можливість скористатися програмою релокації бізнесу з територій, на яких проходять активні бої, але перевіз тварин “Укрзалізницею” або “Укрпоштою” змусив чоловіка організовувати все самостійно.

Проте на новому місці почалися проблеми. Так в регіоні пішли сильні дощі, а кози не могли пристосуватися до іншої трави. 

Свириденко зазначив, що в кіз почалися проблеми з травленням, а частина тварин загинула. Окрім того, вони перестали доїтися у жовтні, хоча за нормою кінець періоду доїння кіз – друга половина листопада.

Він також розповів, що після переїзду виробництво частково запустилося тільки через два місяці. Наразі місцеві жителі допомагають фермеру закуповувати корм та сіно для кіз. Головна задача – це перезимувати з виробництвом та тваринами, щоб з весни кози почали доїтися, а підприємство – отримувати дохід на новому місці.

Адаптацію підприємства ускладнюють і відключення електрики по країні, спричинені обстрілами рф критичної інфраструктури України. У моменти відключення світла виробництво екоферми повністю зупиняється, не маючи змоги продовжувати. 

“У нас специфічне виробництво. Наш товар потребує ще й півтора місяця на виготовлення. Тому перші гроші отримаєш  у кращому випадку через півтора місяця. Але ще треба мати й низку клієнтів. Транспорту для розвезення продукції ще нема, але ми отримали вже перші кошти гранту від Міжнародного ветеранського фонду на покупку такого транспорту”, – сказав фермер.

v-variant.com.ua v-variant.com.ua

За словами підприємця, наявність транспорту сприятиме розвезенню продукції місцевими магазинами, з якими вже були укладені договори на продажі. До того ж продукція продовжує продаватися через офіційний інтернет-сайт

Наразі  у “Козацькому подвірʼї” на Волині працює три людини – це пастух, людина по доброустрою приміщення та доярка, яка приїхала сюди продовжувати працювати на підприємстві з Костянтинівки. Поступове розгортання виробництва дасть змогу найняти ще кілька місцевих працівників, надавши їм робочі місця.

В матеріалі також зазначили, що 1% від продажу товарів йде на потреби ЗСУ. Військовим та їхнім сім'ям надається знижка на замовлення 5%. При цьому документів ніяких не потрібно, достатньо вказати цю інформацію при замовленні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Закарпатті компанія "УК "Вітропарки України" захотіла провести релокацію вітропарку Краматорська у Жденіївську територіальну громаду. Однак місцеві екоактивісти виступили проти, мотивуючи рішення тим, що вітряки можуть зруйнувати екосистему гір, зокрема полонини Вододільного Хребта. 

Читайте також
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%

Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму
Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму

Завдяки екофермі зʼявиться 50 нових робочих місць

На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС
На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС

Виробництво масштабують протягом 2024 року

Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року
Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року

Компанія планує підвищити енергоефективність виробництва та використання альтернативної енергії